Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil ambulancezorg zo houden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het kabinet stelt voor om de Tijdelijke wet ambulancezorg te verlengen vanwege te veel onzekerheid in sector.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

De ministerraad heeft besloten een wetsvoorstel in te dienen om de Tijdelijke wet ambulancezorg met twee jaar te verlengen tot 2019. Er is nog te veel discussie over de organisatie van de ambulancezorg. Het kabinet wil daarom de bestaande situatie nog even handhaven.

Uitvoering ambulancezorg
In de tijdelijke ambulancewet is geregeld dat per regio één ambulancevoorziening is aangewezen die de ambulancezorg uitvoert en de meldkamer ambulancezorg in stand houdt. Op dit moment is er nog volop discussie over de acute zorg in Nederland, onder meer over de organisatie van de landelijke meldkamer. Ook wordt hard gewerkt aan het vergroten van de transparantie over kwaliteit in de ambulancezorg. Een grote verandering in de organisatie is daarbij niet bevorderlijk, vindt het kabinet.

Zorgverzekeraars
Het is nog niet duidelijk welke rol zorgverzekeraars precies kunnen gaan spelen. In 2013 brachten de zorgverzekeraars gezamenlijk een plan uit over de complexe spoedzorg. Daarop zijn gesprekken in de regio’s gestart onder leiding van de ROAZ-en. Dit proces is in 2014 alweer stopgezet omdat er afspraken mogelijk in strijd zouden zijn met de Mededingingswet. Zorginstituut Nederland heeft de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden voor de spoedzorg overgenomen. Eind dit jaar zou dit moeten leiden tot een kwaliteitskader spoedzorg.

Meldkamer
De vormgeving van een landelijke meldkamerorganisatie heeft ook nogal wat voeten in de aarde. Het aantal betrokken partijen is groot en elke partij heeft eigen verantwoordelijkheden. Prioriteit heeft nu de vorming van een landelijk ict-systeem om de tien meldkamers als een virtuele organisatie te laten samenwerken. Dan moeten er ook afspraken komen over welke zorg toebehoort aan de ambulance en wat er binnen het meldkamerdomein valt. Minister Schippers meldt dat het voor een aanbieder van ambulancezorg niet goed mogelijk is om een goede positie te bepalen voor een meerjarige vergunning of contract binnen de sector, zolang er nog onduidelijkheden bestaan over de exacte verantwoordelijkheden van de Regionale Ambulance Voorziening binnen het hele meldkamerproces. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer>>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.