Kafka-knop vraagt om regels

Een zorginstelling introduceerde de Kafkaknop om onnodige regeldruk te signaleren. Het gebruik van de knop moest echter geregeld worden. Signaal uit het rapport ‘Van regeldruk naar spiegelreflex’.
Peshkov - Fotolia

Zoveel mogelijk leven zoals thuis. Dat is de moderne intentie binnen de intramurale ouderenzorg. Regels staan dat streven soms in de weg, maar niet alle regels kunnen zomaar worden afgeschaft. Stichting De Riethorst Stromenland besloot daarom een Kafka-knop in het leven te roepen. Medewerkers kunnen die knop gebruiken om in hun ogen onzinnige bureaucratie te signaleren. Maar het bleek al snel dat niet iedereen dezelfde definitie hanteerde bureaucratie. Signaleringen waren om die reden vaak minder waardevol. Daarom heeft de zorginstelling regels opgesteld voor het gebruik van de Kafka-knop. Op zichzelf begrijpelijk, zeggen de onderzoekers in het rapport, maar anderzijds toch

0
398

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.