Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer bezorgd over maatregel eigen bijdrage

Bezorgde ouderen zetten hun spaargeld via de notaris weg om te voorkomen dat ze een hogere eigen bijdrage moeten betalen als ze in een verpleeg- of verzorgingstehuis belanden. In een debat in de Tweede Kamer gisteren en vandaag, vragen CDA en D66 of staatssecretaris Martin van Rijn van VWS dit heeft voorzien.
Kamer bezorgd over maatregel eigen bijdrage

De eigen bijdrage in de AWBZ is sinds 1 januari is niet meer alleen afhankelijk van iemands inkomen, maar ook van het eigen vermogen. Ouderen en gehandicapten met meer spaargeld moeten daardoor meer zelf betalen als ze bijvoorbeeld naar een zorginstelling gaan. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent, die is nu 12 procent. De eigen bijdrage kan oplopen tot 2189,20 euro per maand, meldde Van Rijn eerder.

Ontduiken regeling
Vera Bergkamp (D66) vraagt zich af of deze maatregel nog wel voldoende oplevert nu blijkt dat ouderen vaker geld schenken aan hun (klein)kinderen om onder de maatregel uit te komen. Met minder vermogen hopen ouderen immers op een lagere eigen bijdrage.

Letsel
Het principe dat mensen die wat meer hebben ook wat meer kunnen bijdragen, krijgt steun in de Kamer. Maar CDA, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat de nieuwe regels nu soms onrechtvaardig kan uitpakken. Mona Keijzer (CDA) meent dat letselschadevergoedingen niet zouden moeten meetellen voor het eigen vermogen. Ze wijst erop dat dit ook niet gebeurt bij het vaststellen van huur- en zorgtoeslagen. Bergkamp en Otwin van Dijk (PvdA) vinden het eveneens onrechtvaardig dat mensen die vanwege een ongeluk of medische misser geld hebben gekregen, daardoor meer moeten betalen als ze in een zorginstelling belanden.

Verkocht huis
Linda Voortman (GroenLinks) en Keijzer bepleiten bovendien een uitzondering voor mensen die klem zitten doordat ze hun huis niet verkocht krijgen. De Kamer spreekt donderdag met Van Rijn over de hogere eigen bijdrage voor de langdurige zorg. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.