Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer houdt vast aan drie ivf-behandelingen

Mark van Dorresteijn
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat het aantal ivf-behandelingen wordt teruggebracht van drie naar een zoals het kabinet voorstelt.
Kamer houdt vast aan drie ivf-behandelingen

PvdA, CDA, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van D66 en GroenLinks. Volgens Pia Dijkstra (D66) zorgt deze maatregel op termijn juist voor meer kosten. Dijkstra vreest dat vrouwen bij die ene behandeling een zo groot mogelijke kans op een baby willen en daarom twee of meer embryo’s laten terugplaatsen waardoor er meer meerlingen worden geboren. Jaarlijks worden nu 4500 kinderen geboren via een ivf-behandeling.

Ethisch handelen

Minister Schippers gaf eerder al aan dat ze de komende tijd met deskundigen gaat praten. Ook hield zij de Kamer voor dat ethisch handelen wat haar betreft in alle omstandigheden voorop blijft staan. “Hoeveel pogingen er ook worden vergoed, we gaan niet ineens meer embryo’s terugplaatsen.”

Risico’s van meerlingzwangerschap

Jan Kremer, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het UMC St Radboud, vindt ook dat het plaatsen van meer embryo’s moet worden voorkomen. “Door steeds vaker één in plaats van twee embryo’s in de baarmoeder te plaatsen, is het meerlingpercentage na ivf de laatste jaren gehalveerd tot 13,4 in 2008. Dat komt neer op 533 minder meerlingzwangerschappen.” Deze zwangerschappen leveren namelijk grotere risico’s op. Zo neemt de kans op vroeggeboorte en handicaps toe. “Dat brengt naast zorgen en verdriet ook extra kosten met zich mee. Daarom is deze halvering van meerlingzwangerschappen na ivf een goede zaak”, aldus Kremer. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Hoogleraar: ‘Bezuinigen op ivf-behandeling gaat extra geld kosten’

Radboud heeft weer meest patiëntvriendelijke IVF

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.