Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kans op opname twee keer groter in Brabant

Mark van Dorresteijn
De kans om opgenomen te worden in een Brabantse ggz-instelling is twee maal groter dan in Noord-Holland. Behalve de hoeveelheid bedden is er geen demografische verklaring voor het verschil. Dit blijkt uit onderzoek naar psychologische zorg door zorgverzekeraar VGZ.
Kans op opname twee keer groter in Brabant

De hoeveelheid bedden die ggz-instellingen hebben in een regio, bepaalt de kans op opname, stelt VGZ. Om die reden pleit de zorgverzekeraar voor verdere versterking van ambulante behandelvormen zoals bijvoorbeeld de inzet van FACT teams met als resultaat een versnelde afbouw van de klinische capaciteit.

Variatie in Nederland en Europa

Ook in andere delen van het land bestaat veel variatie als het gaat om de hoeveelheid bedden in ggz-instellingen (per 100.000 inwoners). Zo zijn er bijvoorbeeld in Limburg ruim 80 procent meer bedden dan in de regio Dordrecht en Rivierenland.

Nederland behoort volgens de trendrapportage 2012 van het Trimbos instituut tot de landen in Europa met de meeste psychiatrische opname- en verblijfplaatsen (achter België). In 1980 stonden we nog op de tiende plaats in deze lijst.

Historische blik op ggz

In Zuid-Nederland zijn ggz-instellingen ontstaan uit kloosters, in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zorgden zusters en broeders voor de psychiatrische patiënten. Circa vijftig jaar geleden zijn de meesten uit de zorg verdwenen en hebben ze hun taken overgedragen aan ggz-instellingen. De erfenis van de hoeveelheid bedden is gebleven: twee keer meer bedden (per 100.000 inwoners) in Brabant ten opzichte van Noord-Holland. Uit het aantal gedeclareerde dbc’s blijkt echter dat er niet alleen meer capaciteit is maar dat er ook twee keer zoveel klinische zorg wordt afgenomen.

Voorbeelden van GGZ zorg dichtbij:

FACT teams

De afbouw van de klinische capaciteit moet in combinatie gaan met opbouw van zogenaamde Functie Assertive Community Treatment teams (FACTs): deze multidisciplinair teams bestaan voor ambulante behandeling in de eigen omgeving van personen met een ernstig psychiatrische aandoening. Over de opbouw van FACT teams worden per instelling afspraken gemaakt.

Praktijkondersteuners Huisarts

VGZ ziet in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts en de praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner is een psycholoog die werkzaam is in de huisartsenpraktijk. De ambitie ligt er om binnen een jaar een verdubbeling te realiseren van het aantal praktijkondersteuners.

Sociale wijkteams

In wijknetwerken in verschillende grote steden is VGZ bezig om mensen via sociale wijkteams te helpen in de eigen omgeving. In de wijkteams komen de aandachtsgebieden zorg, welzijn en wonen op een unieke manier samen. De deelnemers uit het wijkteam vormen een laagdrempelig aanspreekpunt voor de wijk, ze zijn de oren en de ogen van de wijk, kunnen de burger op weg helpen, op tijd signaleren als er problemen zijn en doorverwijzen. In een wijkteam worden individuele dossiers besproken door een In heel veel gevallen is doorverwijzing naar psychische hulpverlening niet nodig. In de wijk Hatert in Nijmegen wordt er sinds de komst van het wijkteam 6 tot 7 procent minder doorverwezen naar de zorg.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Inderdaad deels een historisch gegeven. Daarnaast echter is het achterstallig onderhoud van niet-kritische zorgverzekeraars/zorgkantoren die de grote GGZ-instellingen hebben laten ‘heenrommelen’ en de historie ongemoeid hebben gelaten (onderzoek de verblijfsduur maar eens). Nu dit alles als een soort ‘aha-erlebnis’ brengen is wat makkelijk van zorgverzekeraars en wordt wat gebruikt om de eigen façade op te poetsen. Mooi natuurlijk dat er gezondheidswinst wordt behaald maar dat gaat met name over de lichtere zorgvraag. FACT wordt vaak weer gebruikt als dé oplossing en lijdt wat aan overwaardering (zoals meer transitiethema’s momenteel). Toekomst voor de bedden zit meer in maatwerk, zorgarrangementen die passen bij de verhouding van de individuele cliënt tussen zorg/begeleiding en participatie. Dan kom je waarschijnlijk uit bij andere partners waarmee de GGZ-instellingen dan samen tot echt goede oplossingen komen, mits zij zelf dan niet meer als hoofdaannemer gaan optreden. Dat vraagt echter loslaten van autonomie en volume-gretigheid en energie van zorgverzekeraars (en gemeenten) om die allianties per 1-1-2015 te realiseren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.