Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klacht tegen thuiszorg na dood gehandicapte

De nabestaanden van de 51-jarige Bertus Kikkert uit het Twentse Vriezenveen dienen een klacht in tegen de begeleiders van deze verstandelijk gehandicapte, die geruime tijd thuis heeft gelegen, zo meldt de Telegraaf.

Bertus woonde bij zijn ouders tot zijn moeder naar het verzorgingshuis ging. “Vorig jaar ging hij zelfstandig wonen onder begeleiding”, zegt zus Geertjen Bakker-Kikkert. “Dat hield in dat hij dagelijks de thuishulp over de vloer kreeg. Er waren strikte afspraken. Wij hadden de plicht de thuishulp te melden wanneer Bertus bijvoorbeeld bij ons zou zijn. Anderzijds moest de thuishulp alarm slaan wanneer niet werd opengedaan. Op 1 mei, Hemelvaart, is bij Bertus aangebeld, maar niemand deed open. Pas in de loop van vrijdagmiddag werden wij gebeld door de Stichting Philadelphia, een organisatie die gehandicapten begeleidt, of Bertus bij ons was. We sprongen in de auto en hebben hem in zijn slaapkamer gevonden. De verwarming stond op 21 graden en het was een afschuwelijk gezicht.”

Thuishulp misgegaan

Bertus overleed vermoedelijk door een epileptische aanval. Geertjen is aangeslagen: “Ik heb 24 uur per dag mijn mobieltje bij me. Speciaal voor Bertus. Soms belde hij drie dagen niet, soms zes keer op een dag. Vorige week waren we een paar dagen naar de camping en dan gebeurt dit.” Het blijft onduidelijk waar het exact mis ging. “Onze thuishulp heeft driemaal aangebeld”, zegt Rosalinda van Loon van de Thuiszorg Noord-West Twente. “Toen er niet werd opengedaan, is dit gemeld bij Huize Elzenhoek van de Stichting Philadelphia. We hadden de afspraak dat we iedere werkdag de heer Kikkert zouden verzorgen. Er gold een uitzondering voor weekenden en feestdagen. Mogelijk is er verwarring ontstaan omdat het Hemelvaart was.”

Klacht indienen

Een woordvoerder van de Stichting Philadelphia kon gisteren niet reageren: “Het is Bevrijdingsdag en de mensen die weten hoe de vork in de steel zit, zijn onbereikbaar.” Wel laat hij weten dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Thuiszorg vindt het een goede zaak wanneer de familie een klacht indient: “Als organisatie kunnen we daar alleen maar van leren.” (Telegraaf)

Lees ook:

Tientallen klachten over verpleeghuis Zoetermeer

Sterke groei particuliere woningen gehandicapten

Gehandicaptenzorg is tegen bezuiniging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.