Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

Het midden- en kleinbedrijf in de langdurige zorg raakt in grote moeilijkheden als gevolg van de kabinetsmaatregelen rond het persoonsgebonden budget (pgb). Dat meldt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). De aanbieders die voorheen via het pgb zorg verleenden, worden niet gecontracteerd door het zorgkantoor.
Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

De belofte van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten dat de inperking van het pgb niet per definitie het einde van kleinschalige pgb-initiatieven betekent, lijkt niet uit te komen. Deze week loopt de termijn voor het sluiten van contracten met het zorgkantoor af en slechts een op de veertig MKB-ondernemingen die hebben ingeschreven, krijgt een contract voor 2012. Geen enkele zelfstandige zonder personeel (ZZP’ers) heeft een contract gekregen. De kleine ondernemers vrezen dat zonder aanwas van nieuwe klanten zorgtekort, banenverlies en verdamping van de economische waarde van hun bedrijven zullen optreden.

Faillissementen

Volgens voorzitter Mark van Barschot van de BVKZ hebben veel van zijn collega-ondernemers de deuren al gesloten en zijn er persoonlijke faillissementen genoteerd. “En dat terwijl juist de bestaande cliënten de garantie hadden gekregen dat zij in 2012 niets zouden merken van de pgb-maatregel. Nu dreigt de situatie te ontstaan dat duizenden mensen ondanks die garantie zonder zorg komen te zitten. De grote zorg-in-natura-organisaties hebben al laten weten dat zij moeite hebben om voldoende zorg te leveren aan alle extra cliënten die door het verdwijnen van het pgb vanaf 1 januari een beroep op zorg in natura zullen doen. Als daar nog eens een fors aantal van ‘onze’ cliënten bijkomt zal er een tekort aan zorg ontstaan met wachtlijsten tot gevolg.”

Kamerdebat

VVD-Kamerlid Tamara Venrooy zal vandaag tijdens het pgb-debat een lans breken voor de kleine ondernemers. “Nu lijken alleen de traditionele zorgaanbieders in beeld te komen, terwijl de bewindsvrouw toch innovatieve zorg wil.” Ook de oppositie is kritisch. Linda Voortman (GroenLinks) stelt: “Dit kan zo niet”. Zij vindt dat de pgb-plannen als een kaartenhuis in elkaar storten. Voor Pia Dijkstra (D66) is het helder. “Dit komt absoluut niet goed per 2012. Het zorgkantoor wordt bepalend en alle regie wordt bij de mensen weggehaald.” Ook de SGP is kritisch. “Ik heb niet het idee dat we hier het ei van Columbus in handen hebben”, meent Kees van der Staaij (SGP). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

‘Zorgdirectrice dikte pgb-aanvragen aan’

CDA pleit voor pgb bij mantelzorg

CVZ: Pgb’ers houden tien procent budget over

9 REACTIES

  1. @Rob,
    Begrijp je bedoeling maar schootmobielen hebben niets van doen met AWBZ zorg. Worden door de gemeenten (Wmo) verstrekt. Meeste gemeenten geven scootmobiel in bruikleen. Leveranciers houden de depots, waarin ook gebruikte hulpmiddelen.
    Fraude aanpakken, maar kind met het badwater weggooien is waanzin.

  2. Lees alle reacties
  3. Nogmaals Jan C.
    Mijn vrouw krijgt pgb (hele dag rolstoel, geheel rechtzijdig verlamd (zelfs mond), epileptisch, niet praten, volledig incontinent; weet je dat ik nog geen seconde getwijfeld heb aan haar pgb status, aan haar pgb hulp; alleen die ten onrechte pgb krijgen OF EEN VEEL LAGERE VORM VAN PGB NODIG BLIJKEN TE HEBBEN, die maken zich zorgen; mijn vrouw en ik helemaal NIET

  4. iedere mantelzorger die oprecht thuis een kind verzorgt, die met eenzelfde budget meer uren zorg kan (laten) leveren door die buiten de dure instellingen te kopen, die gecontroleerd wordt op uitgave door het zorgkantoor, is degene die de dupe is. daarvoor was het pgb, maar elke instelling profiteert door voor handelingen zoals persoonlijke verzorging als toiletgang bij de dagvoorziening een extra pgb (te laten) aanvragen. daarover hoor je niemand.
    een thuiszorginstelling vraagt voor persoonlijke verzorging 30 euro per uur maar wil je de zorg van die thuiszorginstelling laten verrichten kost het per uur ineens 40 euro. dus wie maakt er een fraudegevoelige melkkoe van?

  5. Waar blijven nu die mooie verhalen over de concurrentie en het van daaruit verkrijgen van een beter zorgproduct?
    Waar blijft dat geweldige idee van het hebben van keuzes als je zorg nodig bent?
    Nog even en we komen uit bij de situatie van de vroegere Oostblok landen.
    Niets meer in te brengen en gewoon straffen als je als patiënt niet in het gareel loopt.
    Zover is het nog lang niet??
    Nou kijk maar hoe snel men in Nederland de verworven rechten afbreekt!!!

  6. Gelukkig Mw Veldhuijzen heeft mijn email van een tijd geleden begrepen.
    Teveel kleine pgb regelaars hielden dat voor leuke inkomsten aan de praat. Kennis met verstuikte pols al een jaar pgb. familielid met nieuwe heup al 3kwart jaar hulp en probeert er nog een half jaar bij te krijgen maar komt met 2 zware tassen van de winkel af!! Goed werk Marlies

  7. Deze bezuinigingen beginnen steeds meer te lijken op gewoon ordinair boekhouden. Je balans is niet in orde dus korten maar. En ja hoor volgend jaar hebben we weer winst!! Lijkt de voetballerij wel. Waarom niet eens kijken naar AWBZ-gelden die onnodig worden uitgegeven en verdwijnen. Hoeveel scootmobiels worden er geleverd en hoeveel wordt er hier gebruik van gemaakt. Ik ken genoeg bejaarden die allen een scootmobiel hebben á 3500 euro die hier amper gebruikt van maken. Waarom niet één scootmobiel voor meerderen op huurbasis? Ik ken zelfs een geval waar de nieuwe eigenaar van een scootmobiel zijn schuurtje heeft moeten verbouwen. Je mag éénmaal raden wie deze kosten betaald heeft. De belastingbetaler!! Hoe gekker moet het worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.