Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Klink kritisch over invoering DOT

Mark van Dorresteijn
Ex-minister van VWS Ab Klink voorziet grote problemen bij de invoering van het nieuwe financieringssysteem voor de ziekenhuizen, DOT. Dat heeft hij vorige week gezegd tijdens een congres van de vereniging van bestuurders in de zorg, de NVZD.
Klink kritisch over invoering DOT

Het DOT-systeem (DOT staat voor dbc’s op weg naar transparantie) moet op 1 januari 2012 worden ingevoerd om prestatiebekostiging mogelijk te maken. Dat is een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De invoering gaat gepaard met een overgangsregime (Z-waardemodel) waarbij de budgetten van instellingen drie jaar lang worden gefixeerd.

”Maar als je de budgetten fixeert, fixeer je ook de patiëntenmutaties. Stel dat de ene instelling door het selectieve inkoopbeleid van een zorgverzekeraar, bijvoorbeeld CZ, meer patiënten krijgt. Hoe ga je dan de patiëntenstromen verrekenen? Dat is een levensgroot probleem”, aldus Klink.

Uitbreiden vrije deel

Tegelijk moet het vrij onderhandelbare deel van het ziekenhuisbudget worden uitgebreid naar

50 procent. Ook dit vrij onderhandelbare deel valt straks onder het budgetplafond. Klink spreekt in dit opzicht van “een enorme stap terug” die nodig is omdat het vaststellen van prijzen in een systeem in transitie zeer moeilijk is. Klink: “Het is reculer pour mieux sauter.” (Een stap terug doen om een beter resultaat te bereiken-red.)

Budgetplafonds

De kanttekeningen van Klink zijn opmerkelijk. Eerder hield hij steeds vast aan de invoering van

het overgangsmodel met budgetplafonds terwijl de ziekenhuizen hier grote kritiek op hebben. Zij vrezen dat de dynamiek uit de sector verdwijnt en dat ziekenhuizen die slecht presteren achterover gaan leunen. Bovendien zijn zij bang dat het budgetplafond ook na drie jaar in stand wordt gehouden.

Besluit Schippers

De huidige minister van VWS, Edith Schippers, moet dit jaar een besluit nemen over de voortgang van dit dossier. De invoering van de prestatiebekostiging en het DOT-systeem zijn in het regeerakkoord opgenomen.

DOT

DOT is een vereenvoudigd dbc-systeem dat gaat werken met duidelijke zorgproducten. De huidige dertigduizend dbc’s worden vervangen door drieduizend zorgproducten die medisch herkenbaar zijn. Op deze manier moet de administratieve last worden verkleind en moet er een heldere onderhandelingstaal ontstaan tussen de ziekenhuizen en de verzekeraars.

Simulatietesten

Ziekenhuisvereniging NVZ heeft eerder gewaarschuwd voor de opeenstapeling aan veranderingen. De vereniging is onlangs begonnen met simulatietesten van DOT bij een groot aantal ziekenhuizen, omdat ze vraagtekens heeft bij de kwaliteit van het nieuwe bekostigingssysteem. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

NVZ start met het testen van DOT

Klink bezuinigt twee miljard euro op zorg

Vaarwel Klink

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

13 REACTIES

  1. Dbc’s op weg naar totale chaos
    9 januari 2009
    In de nieuwsbrief van 9 januari schreef Marjon de Groot-Kortekaas, hoofd planning en control van het Diaconessenhuis Leiden, op persoonlijke titel een kritische bijdrage over de centraal gebouwde afleidingsmodule voor diagnose-behandelingcombinaties die de lokaal ingerichte validatiemodules van alle ziekenhuizen moet gaan vervangen. Dit plan maakt onderdeel uit van het project DOT, Dbc’s op weg naar transparantie. U kunt hier het volledige artikel downloaden waarin zij uiteenzet hoe DOT hiermee de weg naar totale chaos inslaat.
    Dbc’s op weg naar totale chaos (64000 B)

  2. Lees alle reacties
  3. Klink & VWS kunnen zich beter met Sinterklaas en Zwarte Piet bezighouden dan met gezondheidszorg en marktwerking waar ze de ballen verstand van hebben. Uiteindelijk lopen ze voortdurend om de brei heen wetende, dat zij toch niet ter verantwoording kunnen worden geroepen als het misloopt.

  4. Als invoering DOT zorgt voor de zaken die Klink, met kennis van zaken, signaleert, waarom dat dan niet serieus nemen? In plaats van zoals hierboven de loopgraven op te zoeken (en te schelden??) is het misschien tijd om eens goed na te denken over de reële bezwaren.

  5. Toch heeft hij gelijk. Als producten straks in een vergaarbak komen (per definitie, want aantal neemt af), kan noch patient noch ziekenhuis noch dokter noch verzekeraar juistheid nagaan. Veel zaken zijn nog niet geregeld, ordercommunicatie werkt vrijwel nergens dus controle is niet mogelijk. DOT wordt een chaos, herlees deze reactie begin 2012 maar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.