Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Klink vertrekt per direct uit Tweede Kamer

Mark van Dorresteijn
CDA-Tweede Kamerlid Ab Klink vertrekt met onmiddellijke ingang uit de Tweede Kamer. Hij heeft dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vandaag laten weten.
Klink vertrekt per direct uit Tweede Kamer

“Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid”, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen “met overtuiging” lid van het CDA.

Ministerschap

Woordvoerder VWS Stefan Koole zegt desgevraagd dat Klink gewoon demissionair minister blijft. “Want dat is hij van de koningin en niet van het CDA. Van zijn vertrek als demissionair minister is op dit moment helemaal geen sprake.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Krista Kroon)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

20 REACTIES

  1. De realiteit is dat meer dan 80-85% van het bedrag dat aan de (ziekehnhuis)zorg wordt uitgegeven, betaald wordt door de zorgverzekereaars, en niet door de overheid. De verzekeraars bekostigen dit uit de premies die hun klanten/patienten betalen. Zo lang de verzekeraars winst ( en in sommige gevallen zeer veel winst) blijven maken, gaat het verhaal van de vermeende overschrijdingen gewoon niet op. Sommige specialisten hebben inderdaad met de komst van het dbc systeem meer dan voorheen verdiend, maar de meeste specialisten zeker niet en worden toch gekort. Dit is op z’n zachts gezegd onterecht.

  2. Lees alle reacties
  3. We hebben te maken met een realiteit waarin met belasting een X bedrag wordt opgehaald. Een deel van dat bedrag gaat naar de zorg. Dat is het kader. Je kunt niet meer uitgeven dan opgehaald wordt met belastingen. Het feit is dat veel specialisten veel meer dan normaal hebben verdiend. Feit is ook dat deze inkomens moeilijk te beteugelen zijn. Dan ontkom je er niet aan om actie te ondernemen.

  4. Welke overschrijding? Er zijn afspraken gemaakt over wat de tarieven voor de verschillende behandelingen zouden gaan kosten, vervolgens zijn er x aantal behandelingen uitgevoerd en dat heeft een bepaald bedrag gekost. De wachtlijsten zijn zo goed als weg en de verzekeraars maken volop winst. Alleen vinden ze bij VWS dat er meer is uitgegeven dan ze begroot hadden, daar balen ze van en dus proberen ze de specialisten de schuld te geven. Klink was alleen de passant die hun begrotingsonzin mocht proberen te verkopen.

  5. De overschrijding van medisch specialisten van een half miljard Euro op een kader voor ziekenhuizen van 30 miljard is zeer groot. Het totale aandeel van medisch specialisten in dat kader is dus veel groter. Alleen door een pakket aan maatregelen te nemen kan je de kostenexplosie beteugelen.

  6. @naamloos: de zorgkosten zijn onhoudbaar. Mogelijk, maar dat heeft allerminst te maken met de kosten voor medisch specialisten. Zijn beslaan met zijn allen bij elkaar slechts 3% van het totale zorgbudget. Dat schiet dus gewoon niet op. En kortingen (ongefundeerd) van 30% zijn dan denk ik best wel onredelijk te noemen, het levert grosso modo namelijk niks op. Stijgende zorgkosten hebben vooral te maken met 3 dingen: 1) we vergrijzen, 2) het aantal 0031-ers neemt toe, 3)alles moet nog maar kunnen. De politiek kan denk ik ook veel besparen door pijnlijke keuzes te maken welke behandelingen en verrichtingen nog wel vergoed worden (open hart operaties bij 85-jarigen bv, ik heb eraan meegwerkt). Politiek lastig en pijnlijk en niemand wil daar zijn vingers aan branden (afrekening door het electoraat), maar ik denk voor sommige dingen langzamerhand wel op zijn plaats.

  7. @ verbazing. In de jaren 80 heeft commissie Biesheuvel geconcludeerd dat het bekostigen van ziekenhuizen met een budget onhoudbaar is. Hierin zit geen enkele prikkel om doelmatiger te werken. DBCs en straks zorgproducten zijn een betaaltitel die bekostiging van prestaties mogelijk maakt. Ze beschrijven alle zorg rond een diagnose. Tot nu toe heeft dat een enorme schat aan informatie opgeleverd. In het B-segment kunnen ziekenhuizen bekostigd worden op basis van DBCs. In dit segment zie je dat er in de loop der jaren doelmatiger wordt gewerkt. Aan de medisch specialisten is begin deze eeuw gevraagd om een systeem te bedenken. Medisch specialisten wilde niet het DRG-systeem uit het buitenland overnemen: hierin zitten geen normtijden en poliklinische bezoeken. Daarnaast werken specialismen hier anders dan in het buitenland. Daarom is gezamenlijk het DBC-systeem ontwikkeld. Samen met Urologie dus.

  8. Hoop dat er nu vervanger komt die zich WEL sterk maakt voor
    samenvoegen alle loketten voor zorgvragers zoals kinderen..
    Dat zelfs AGIS op vingers getikt wordt qua AWBZ erkenningen voor
    logeer-instellingen vermeld worden op de site..
    Idd..Ab Klink heeft het wat dit betreft beroerd geregeld
    waardoor menig ouder soms dag bezig is om alle rechten te vinden en..aan te vragen..
    CIZ/Jeugdzorg/Symfora/Bascule/
    Agis Zorgkantoor/SVB/NOG meer loketten noemen voor 1 kind ??

  9. @Nuance: het initiatief voor het DBC systeem kwam niet van de medici. Uiteindelijk was er weinig keus en hebben zij meegewerkt aan de invoering. Daarbij is overigens wel met geld gesmeten. Ik heb nog meegewerkt aan een tijdsbestedings onderzoek als arts-assistent. Dit ging met behulp van palm computertjes. Aan het eind mochten we die houden! Bijzonder als je bedenkt dat die toen al € 400 kosten.
    Het kan zijn dat de DBC’s veel hebben opgeleverd maar kun je wat dingen noemen?

  10. @Nuance: het initiatief voor het DBC systeem kwam niet van de madici. Uiteindelijk was er weinig keus en hebben zij meegewerkt aan de invoering. Daarbij is overigens wel met geld gesmeten. Ik heb nog meegewerkt aan een tijdsbestedings onderzoek als arts-assistent. Dit ging met behulp van palm computertjes. Aan het eind mochten we die houden! Bijzonder als je bedenkt dat die toen al € 400 kosten.
    Het kan zijn dat de DBC’s veel hebben opgeleverd maar kun je wat dingen noemen?

  11. Waarom zouden de specialisten zich stil moeten houden? Het DBC systeem is, nogmaals voor de hardleerse mensen onder ons, niet door de specialisten bedacht. Dat de kosten ervan opliepen was bij Klink al heel lang bekend maar hij heeft daar niets aan gedaan. Het is een gedrocht van een systeem dat nu zonder verder overleg en zonder helder plan voor de toekomst door Klink overboord wordt gezet. De kosten van het DBC systeem belopen inmiddels honderden miljoenen en hebben aan transparantie niets opgeleverd.

  12. Zeker jammer dat hij weg gaat. Hij was een zeer vakbekwame minister op een zeer moeilijke post.
    In de zorg zijn de meningen erg verdeeld en de emoties hoog. Persoonlijk ben ik blij dat hij de plannen voor hernieuwing van het zorgstelsel verder heeft gebracht. Plannen die in de jaren 80 zijn bedacht, maar door de complexiteit slechts langzaam zijn doorgevoerd.
    Een man die 100 uur per week werkte en 5 uur per nacht sliep. Alles wilde weten en zeer bevlogen was.
    Klink dank voor alle inspanningen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.