Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink wil kwaliteitsorgaan Zichtbare Zorg privatiseren

In plaats van Zichtbare Zorg moet er een nieuw kwaliteitsorgaan komen voor kwaliteitsinformatie over zorginstellingen. Dat zei demissionair minister Klink woensdag in de Tweede Kamer. Het nieuw te vormen orgaan kan wat betreft de minister ‘uitgeplaatst’ worden naar private partijen.
Klink wil kwaliteitsorgaan Zichtbare Zorg privatiseren

Er moet een nieuw orgaan komen dat kwaliteitsindicatoren maakt en online zet. Dit kan door een private partij uitgevoerd worden. De minister wil met het nieuwe orgaan alle bestaande kwaliteitsorganen voor de zorg, zoals Zichtbare Zorg en Kies Beter, samenbundelen. Zijn doel hiermee is dat het nieuw te vormen instituut ‘doorzettingsmacht’ krijgt. Het moet met andere woorden zorginstellingen op de vingers kunnen tikken als zij de kwaliteit van zorg onder de norm laten zakken. Hoewel een private partij het centrum moet gaan runnen, houdt de overheid volgens de minister wel de regie. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een subsidierelatie tussen het centrum en het ministerie van VWS. De minister wil de ontwikkeling van dit orgaan zover mogelijk doorvoeren, zodat een nieuw kabinet “het alleen nog maar in het doel hoeft te schieten”.

Openbare sterftecijfers

Tijdens het Algemeen Overleg over de kwaliteit van de curatieve zorg debat praatte Klink de Kamer bij over hoe de verbeteringen ervoor staan. Zo zal hij dit najaar nog een overzicht publiceren van hoe ver de sector gevorderd is met de doelstelling om het aantal gevallen van vermijdbare sterfte met vijftig procent terug te dringen. Bovendien zullen in 2011 66 van de geplande 80 kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuizen operationeel zijn. In dat jaar zullen ook de sterftecijfers van ziekenhuizen klaar zijn. Wellicht zullen deze sterftecijfers dan al in 2012 online gezet kunnen worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

RVZ: patiëntenorganisatie moet de markt op

Orde en Zichtbare Zorg privatiseren

Inspectie: Zorginstellingen poetsen kwaliteitscijfers op

KiesBeter.nl heeft zoekfunctie voor E-mental health

Zorgvisie magazine

Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. het is een langzamerhand bekend patroon: net als de zorg, en vooral de zorggebruikers, beginnen te wennen aan de controle- en beheerstructuur, en zelforganisaties een positie beginnen te verwerven in de discussies met deze structuur, komt het ministerie met een nieuwe structuur. waarom wordt niet volstaan met een versterking van de rol van de IGZ?
    dit voorstel heeft bovendien een ander bekend element uit het arsenaal van VWS, regie door subsidieverstrekking. Dat gaat een tijdje goed: maar als het nieuwe orgaan zich begint te manifesteren met inbreng die niet conform het gewenste beleid is zal de minister zeggen dat hij er niets aan kan doen, omdat het immers om een private instelling gaat. waarna de druk zal toenemen om via het subsidiekanaal het orgaan in de gewenste richting “bij te sturen”. tal van (zelf)organisaties zijn van dit mechanisme de laatste jaren al het slachtoffer geworden. helaas, de kamer lijkt zich dit nauwelijks te realiseren en laat de minister zijn gang gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. we blijven nieuwe kwaliteitssytemen organiseren.
    misschien is het simpeler. 1 kwaliteitssyteem maar dan een die goed is en door iedereen erkent.
    zou nog beter zijn om al dat geld wat in deze kwaltiteitssystemen wordt gestopt. gewoon in de zorg te stoppen. dan hebben we waarschijnlijk geen kwaliteitssysteem meer nogidg.

  4. Lastig hoor, de controle op de kwaliteit privatiseren en als minister het laatste woord willen houden, wil dat zeggen dat ze door het ministerie betaald moeten worden, anders levert het hen niets op. Waar ligt dan het verschil met o.a. de Inspectie voor de Volksgezondheid? En hoe krijgt een private instelling zijn voet tussen de deur, welke mogelijkheden hebben ze voor controle en inzage als ze geen overheidsorgaan zijn? En hoe controleert men dan de controleurs weer? Domme vragen misschien, maar ik zie al jaren misstanden als bij Atrium zowel in instellingen als ook in de thuiszorg. Het knelpunt zit hem in de legaliteit van interne controles en controles ter plaatse. Zelfs na aangifte van misstanden is het voor de overheid lastig om verhaal te halen bij een ziekenhuis ed, laat staan voor een private organisatie. Ik ben benieuwd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.