Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG: medische gegevens in nieuwe Sleepwet beter beschermd

Bert Bukman
Na het referendum over de Sleepwet komt het kabinet met enkele beloofde aanpassingen. De KNMG, een van de criticasters van het oorspronkelijke wetsvoorstel, is hier tevreden over.
Sleepwet
iStock

In de aanloop naar het referendum over de Sleepwet in maart van dit jaar, pleitte de KNMG voor extra aandacht voor medische gegevens. De wet (voluit de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten of Wiv) moet inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geven om het dataverkeer van burgers af te tappen. Maar volgens de KNMG was er daarbij onvoldoende sprake van adequate bescherming van persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van patiënten.

Als de AIVD via de Sleepwet informatie verzamelt, kunnen daar als ‘bijvangst’ namelijk persoonlijke gezondheidsgegevens van patiënten tussen zitten. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om spraakopnames, e-mails en verslagen van consulten tussen dokters en patiënten. Maar ook om contacten tussen hulpverleners onderling.

Extra garanties Sleepwet

Niet alleen kan de AIVD deze gegevens zelf analyseren, ook kan de dienst deze delen met het OM en met buitenlandse veiligheidsdiensten. De KNMG pleitte er daarom voor alleen gerichte verzameling van medische gegevens toe te staan, en deze alleen te delen met buitenlandse veiligheidsdiensten onder strenge condities.

Eerder al kreeg de KNMG van de AIVD de toezegging dat medische gegevens onder de Sleepwet in principe vertrouwelijk blijven. Daar komen nu extra garanties bij. Na het ‘nee’ tegen het referendum zegde het kabinet namelijk toe enkele wijzigingsvoorstellen door te voeren. Dit betekent dat er nu twee nieuwe beleidsregels in de wet worden opgenomen. Hiermee verbetert volgens de KNMG de bescherming van medische gegevens.

Contact houden

Omdat de wijzigingen voldoen aan de wensen van de KNMG, zal de artsenfederatie  niet op het voorstel reageren. Wel zal de KNMG contact houden met de betrokken ministeries. Als de reacties zijn verwerkt, wordt het wetsvoorstel aangeboden aan de ministerraad en de Raad van State. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

Pas dan is het uiteindelijke wetsvoorstel en het advies van de Raad van State openbaar. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar. De KNMG geeft aan dit proces op de voet te zullen volgen. Hetzelfde geldt voor de evaluatie van de wet die twee jaar na de publicatie ervan plaatsvindt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.