Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kritiek op tariefverhoging Wmo

De gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht hebben besloten om het tarief voor de huishoudelijke verzorging met vijf procent te verhogen. De besturen van thuiszorgorganisaties Thuiszorg West-Brabant en Stichting tanteLouise/Vivensis zijn er echter niet gelukkig mee, omdat zij van mening zijn dat een verhoging van minstens vijftien tot twintig procent noodzakelijk is.
Kritiek op tariefverhoging Wmo

Het HV1 tarief voor eenvoudige huishoudelijke hulp ligt in Beren op Zoom na de verhoging van vijf procent ongeveer op twintig en een halve euro. Het HV2 tarief voor zwaardere huishoudelijke hulp ligt nu op ongeveer 23 en een halve euro. Volgens wethouder Adriënne Veraart van Bergen op Zoom is dit het meeste wat de gemeente kan bieden. “Wij hebben met de vier zorgaanbieders die in onze gemeente leveren onderhandeld en na overleg het contract aangepast. We geven aanbieders de komende acht maanden vijf procent extra. Na die periode beginnen we met een nieuwe aanbesteding voor huishoudelijke hulp.” Met de verhoging wil Veraart tegemoet komen aan de problemen die spelen bij de thuiszorgaanbieders.

Laag tarief

Woordvoerder Henk Bakker van Thuiszorg West-Brabant zegt dat ook na de verhoging van vijf procent het Wmo-tarief niet hoog genoeg is. De loonsverhoging die voor huishoudelijke hulpen in de nieuwe cao thuiszorg is opgenomen, kan ook met dit hogere tarief niet worden betaald. “Voor dit tarief kunnen wij nog wel een tijdje leveren omdat wij naast hulp bij het huishouden ook andere producten aanbieden. Maar we kunnen er niet jarenlang mee doorgaan.”

Nadeelgemeente Wmo

Wethouder Veraart zegt dat de vier aanbieders het met de vijf procent tariefsverhoging zullen moeten doen. “Wij zijn nadeelgemeente en we hebben niet meer ruimte in ons budget om te bieden. De verwachting bij de nieuwe aanbesteding is dat de tarieven hoger zullen zijn. Er gelden dan andere regels na de wetswijziging van Bussemaker.” Als nadeelgemeente gaat Bergen op Zoom er twee miljoen Wmo-budget op achteruit vanwege het nieuwe verdeelmodel. “Wij hebben de staatssecretaris een brief gestuurd waarin we onze knelpunten kenbaar hebben gemaakt. We hopen dat nadeelgemeenten nog gecompenseerd gaan worden.”

Thuiszorg West-Brabant

Bakker zegt dat het nog niet zeker is dat Thuiszorg West-Brabant zich zal inschrijven voor de nieuwe aanbesteding die halverwege 2009 gepland staat. “We zijn blij dat de gemeenten na onderhandelingen met ons en Stichting tanteLouise/Vivensis het tarief heeft verhoogd. Maar of wij ons zullen inschrijven voor zo’n tarief, moeten we nog zien.” Stichting tanteLouise/Vivensis was niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

TanteLouise wil tweederde personeel ontslaan

TanteLouise vindt eigen voorstel ‘keurig’

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

Onderzoek naar Wmo-tarief

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.