Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van ambulancezorg Amsterdam keldert

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ambulancezorg kampt met verouderde apparatuur, te hoge werkdruk, intimidatie en haalt de aanrijdtijden niet altijd.
Kwaliteit van ambulancezorg Amsterdam keldert
Foto: Carina van Aartsen

Abvakabo FNV meldt misstanden Ambulance Amsterdam bij Inspectie SZW.

Patiëntveiligheid

Werknemers zouden hun werk niet meer naar behoren kunnen uitvoeren. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van zowel de patiënten als de medewerkers zelf. Vakbond Abvakabo FNV zegt via een meldpunt voor medewerkers van Ambulance Amsterdam meer verontrustende meldingen te hebben ontvangen. Uit het meldpunt blijkt dat er veel mis is met materiaal, paraatheid en inzet van ambulances. Bovenal lijdt het personeel onder de hoge werkdruk. Abvakabo FNV heeft alle inkomende klachten gebundeld in een beknopt verslag en deze vandaag aangeboden aan de Inspectie van SZW met het dringende verzoek om in te grijpen.

Verouderde apparatuur

Het materiaal is in veel gevallen verouderd. De hartapparatuur van inmiddels 14 jaar oud verzendt geen cardiogrammen meer, waardoor de behandeling van een patiënt vertraging oploopt. Volgens 87 procent van de melders worden de voorgeschreven aanrijtijden niet altijd gehaald. Dit voldoet niet aan de landelijke norm, zo staat ook in het jaarverslag 2013. Er zijn veel klachten over werktijden: zo zou herhaaldelijk de norm van de Arbeidstijdenwet (ATW) worden overschreden, vooral wat betreft het pauzeren.Werknemers worden geregeld gedwongen tot overwerk.

Ambulancezorg

Eerder dit jaar kwamen er al veel signalen van leden binnen bij de bond. De kwaliteit van de ambulancezorg en de werkomstandigheden bij deze ambulancedienst zouden verslechteren. Dit leidde er begin dit jaar al toe dat meer dan de helft van het rijdend personeel het vertrouwen in de huidige directie had opgezegd.

Ambulance Amsterdam

Ambulance Amsterdam is ontstaan na een fusie van twee jaar geleden. De organisatie  laat weten dat het fusietraject gaat “niet zonder hobbels” gaat. Een jaar geleden was de onrust onder het personeel ook duidelijk bij het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Naar aanleiding daarvan is er Binnen Ambulance Amsterdam is “door alle lagen van het bedrijf gezamenlijk opgetrokken om onderdelen van onze ambulancezorg verder te verbeteren.”.

Europese aanbesteding

Sommige van de verbeteringen kosten volgens Ambulance Amsterdam meer tijd dan soms wenselijk is, zoals een Europese aanbesteding van medische apparatuur. Snellere ambulancezorg moet mogelijk worden door twee nieuwe ambulanceposten. Een post bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is net geopend. Binnenkort volgen er  in nog twee posten in het centrum van Amsterdam. De organisatie mag van de zorgverzekeraars groeien in personeelsomvang, maar moet nieuwe medewerkers wel eerst zelf opleiden. Daardoor zou de werkdruk omlaag moeten gaan.

Kwaliteit van zorg

Deze zomer hebben zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de externe auditor Lloyds kwaliteitscontroles gehouden. Zij zouden hebben laten weten dat de kwaliteit van de zorg van Ambulance Amsterdam goed is. Dat sterkt de organisatie in de gedacht goed bezig te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.