Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers wil sterftecijfers openbaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS wil dat ziekenhuizen sterftecijfers openbaar maken. Ze zal hen daartoe desnoods verplichten, laat ze aan Zorgvisie weten.
Schippers wil sterftecijfers openbaar
Foto: VWS

Het openbaar maken van sterftecijfers is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Ik peuter 20 x per dag in mijn neus. Ik was 20 x per dag mijn handen . Ben ik nou een schoon persoon of een viespeuk ? ? P.s. Ik vermeld overigens niet of ik voor of na het peuteren mijn handen was . Wat wil deze boekhoudster nu met deze cijfertjes ? ? Word er ook onderverdeeld naar religie , autochtonen , inkomen , automerk……….Enz..? ? Mijn GRATIS conclusie : voor meer of minder mensen komt de zon op ! ! !

    2. Lees alle reacties
    3. Mogelijk ongewenste bijwerking: Straks weigert men de oudere patient, die een iets hoger risico vormt, te opereren: omdat die de cijfers ongunstig zou kunnen
      beinvloeden. Tsja ook een manier om te bezuinigen. En een gewogen sterftecijfer brengt de leek geen info. Adviesbureaus verdienen goud geld aan benchmarken en de dokter heeft steeds minder tijd voor u, omdat hij alle aanvinklijsten moet bijhouden.

    4. ik vrees dat deze wens van de minister de patiënten weinig extra informatie oplevert. het lijkt een vorm van geestenbezwering, niet ongelijk aan de nadruk op de Cito-toets in het onderwijs. die toets zegt alleen iets over de kwaliteiten en competenties van de leerling op het moment waarop de toets werd afgenomen, en niets over het proces waarin die zijn ontstaan of de kwaliteit van de individuele mensen die daarin een rol gespeeld hebben.
      het sterftecijfer is geen kwestie van simpelweg het aantal patiënten optellen, dat tijdens het verblijf in een instelling is overleden. sommige patiënten overlijden nog voordat zij in het ziekenhuis enige behandeling hebben ondergaan, bij andere kan alleen nog pijnbestrijding plaatsvinden. er zijn patiënten die tijdens de behandeling (tijdens een operatie of in de fase daarvoor of daarna) overlijden, maar lang niet altijd aan de kwaal waarvoor zij geopereerd werden.
      dan is er een grote groep patiënten die na te zijn uitbehandeld het ziekenhuis voor herstel of overlijden verruilt voor de huiselijke omgeving of een andere instelling; worden die overlijdensgevallen aan die andere omgeving toegerekend of -indirect- toch aan het ziekenhuis? of drukken ze niet op de prestatie van het ziekenhuis omdat het ze ‘op tijd’ elders heeft weten onder te brengen?
      de roep om de publicatie van sterftecijfers van ziekenhuizen is een nieuw voorbeeld van de doorgeschoten boekhoudersmentaliteit, die twintig jaar liberalisering ons hebben gebracht.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.