Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart meer bbl-studenten in zorg en welzijn

Tea Keijl
De sector zorg, welzijn en sport telt dit studiejaar 34.434 bbl-studenten. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar. De grootste toename noteren de mbo-opleidingen tot verzorgende (verzorgende-IG) en verpleegkundige.
Adobestock 140615734.jpg

Dat blijkt uit cijfers van DUO. Die laten zien dat het aantal bbl-studenten dit schooljaar is toegenomen tot ruim 34.000. Het vorige schooljaar waren dat 27.000; een stijging van 27 procent. De stijging geldt voor vrijwel alle regio’s in het land.

Waardevolle kracht

Volgens directievoorzitter van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) Hannie Vlug heeft dat voordelen voor de leerling en de zorgsector. ‘De student werkt vaak vier dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat één dag in de week naar school. Voor werkgevers is een bbl-student met de juiste begeleiding al snel een waardevolle kracht. Het overgrote deel van de bbl-studenten blijft na diplomering zelfs bij het leerbedrijf in dienst.’

Voortdurend dilemma

Het is de vraag of de ontvangende zorginstellingen er inderdaad zo over denken. Gezien de aanhoudend hoge werkdruk zou de toename van het aantal bbl-studenten voor de korte termijn ook begeleidingsproblemen kunnen opleveren. Kwalitatief goed begeleiden kost tijd, maar die is er nauwelijks. ‘Dat is inderdaad een voortdurend dilemma’, erkent directeur medewerkersbelang bij Philadelphia Agnes Verhulst.

Tot tachtig procent in contract

Verhulst: ‘De werkdruk is sowieso al hoog en de vraag is altijd: ga je er in investeren of doe je dat niet? Bij ons is de insteek dat we dat graag doen. Je gaat als zorginstelling een andere relatie aan met een bbl’er dan met andere stagiaires. Natuurlijk moeten de stagebegeleiders er tijd in steken. En we investeren ook in de praktijkopleiders die hen op hun beurt coachen.’ Om die kosten te dekken maakt Philadelphia gebruik van gelden uit het SectorplanPlus.

Puzzel leggen

‘We zijn heel blij met de bbl’ers’, zegt Verhulst verder. ‘Onze 524 locaties zijn over het algemeen kleinschalig en we kijken heel precies bij welke type locatie welk type student het beste past. Ook bij een kwart meer studenten denken we dat we die puzzel goed kunnen leggen. Er is heus wel eens een team dat het niet ziet zitten. Maar dat is dan meestal een team waar het sowieso al onrustig is, als er veel verloop is geweest bijvoorbeeld. Over het algemeen is er een goede energie bij de teams en de animo om met bbl’ers te willen werken is erg groot.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.