Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Lachen werkt als pijnstiller en verhoogt pijngrens

Mark van Dorresteijn
Een kwartier komedie kijken verhoogt de pijngrens met tien procent, dat ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton). Door de inspanning van een goede buiklach komt endorfine vrij, een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel.
Lachen werkt als pijnstiller en verhoogt pijngrens

Volgens het onderzoek lachen mensen dertig keer zo snel in een groep, dan wanneer zij alleen zijn. “Juist de lach die we in gezelschap produceren – een oprechte lach met lachrimpels bij de ogen, waarbij we een paar keer uitademen zonder in te ademen – zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een stofje dat ons prettig laat voelen”, stellen de onderzoekers. Zij stellen dat het vrijkomen van endorfine een evolutionaire beloning is om sociaal gedrag te stimuleren.

Stress en conflicten

VU-hoogleraar Mark van Vugt: “De functie van lachen is om heel snel een positieve stemming op te wekken in een groep mensen, wat onze voorouders in staat stelde om met dagelijkse stress en conflicten om te gaan. Net als het vlooien bij apen heeft lachen bij de mens een kalmerende uitwerking. Wij laten met dit onderzoek zien dat endorfinen daarbij een rol spelen.”

Alleen echt lachen werkt

De onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen zoals ijskou tegen de huid, een strak zittende bloeddrukmeter en een zware en pijnlijke spieroefening. Hun pijngrens werd gemeten voor en nadat ze langere tijd gelachen hadden door te kijken naar comedy, live of op een scherm. Andere proefpersonen keken in plaats van comedy naar natuurdocumentaires met een hoog ‘feel-good’-gehalte of naar informatieve programma’s zoals instructievideo’s. Van Vugt: “Opvallend is dat alleen het kijken naar iets dat echt lachen veroorzaakt, de endorfine activeert: zelfs de ‘feel-good’-programma’s verhogen de pijngrens niet.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Gewoon mediteren helpt ook en is minder “belastend” voor de omgeving dan iemand die als de één of andere idioot om niets zit te gillen van het lachen.
    Sommige mensen vinden Paul de Leeuw “om je te bescheuren” … Mag ik in de wachtkamer van de tandarts van een dergelijke onderbroekenlol verschoond blijven?

  2. Lees alle reacties
  3. Het spijt we voor de “sjacho’s “onder de zorgverleners/sters maar als fervent aanhangster van de “Patch Addams”aanpak geloof ik heilig in de kracht van de lach en dan what ever works works volgens mij was regel 1 :”Pijn is wat de patiënt zegt dat het is! Need I say more? fijn weekend met veel Bert Visscher, de Lama’s etc 🙂

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.