Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Landelijke cliëntenraden ongerust over zak- en kleedgeld

Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met een laag inkomen hebben te weinig geld om van te leven. Dat signaleert de landelijke cliëntenorganisatie LOC op basis van onderzoek van het Nibud.
Landelijke cliëntenraden ongerust over zak- en kleedgeld

Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen krijgen 290 euro zak- en kleedgeld per maand. Daar moeten zij onder andere aanvullende ziektekosten, wassen van kleding, kapper en uitjes van betalen. Bij de berekening van zak- en kleedgeld is de overheid uitgegaan van twintig euro tot 35 euro voor het wassen van kleding. Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat de werkelijke kosten voor de was tussen de 73 euro en 110 euro liggen. LOC pleit er voor de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. Dat heeft LOC vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Compensatie zak- en kleedgeld voor gedupeerden

Scheiden wonen en zorg in 2014

De was wordt duur betaald in de ouderenzorg

Wasserijkartel zorg beboet voor 18 miljoen wegens marktverdeling

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Meerdere Zorg instellingen denken nu het ei van Columbus gevonden te hebben om zelf geen vuile handen van de was te krijgen: Uitbesteden aan een externe wasserij, bijvoorbeeld CleanLeaseFortex, en deze ook rechtstreeks de facturatie naar de cliënten / wettelijk vertegenwoordigers laten doen. Probleem opgelost! Deze Zorg instellingen verdienen uiteraard zelf aan het collectief aanbieden van hun was, maar kunnen bij vragen, zoekraken van kleding etc. naar de wasserij verwijzen. Hoe denk wij hierover: geld verdienen over de rug van je (zakgeld)cliënten?

  3. Als zorgverlener hebben wij vaak met ouders discussies over zakgeld. Wat betaalt de client. Wat betalen wij als zorgverlener. Het is heel simpel. Alles wat met zorg te maken heeft wordt betaald vanuit de AWBZ. De rest is prive. Dat is niet altijd even duidelijk. Er zijn ouders die denken dat alles vanuit de AWBZ moet worden betaald. En er zijn erbij die denken dat een bos bloemen op de markt nog 50 eurocent kost. We vergeten ook vaak dat deze mensen een uitkering genieten. Wat willen we nu eigelijk. Natuurlijk willen we dat ze niets tekort komen. Maar WIE betaalt dat?! Onze clieten begrijpen er al helemaal niets van. Die willen alleen maar kopen en leuken dingen doen. En gaan ervanuit dat alles wordt geregeld. Wie het betaalt zal ze een zorg zijn.

  4. We praten hier over het wassen van kleren de gehele maand. Dus ook het ophalen en brengen daarvan. Daarnaast is deze doelgroep niet altijd netjes. Wat betekent dat voor vele het ondergoed elke dag vervangen moet worden. En de bovenkleding per twee dagen. Je praat hier dus niet over een wasje per week of maand. Maar meerdere per week! Ben toch echt benieuwd hoe deze kostprijs van 20-35 euro is berekent? Breng maar eens één wasje naar de wasserij! Dat red je niet met dit bedrag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.