Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

LangeLand draait op voor kosten VGZ-verzekerden

Het LangeLand ziekenhuis heeft besloten onverwachte kosten van VGZ-verzekerden in Zoetermeer te compenseren. Dat laat het ziekenhuis weten in een persverklaring. Omdat zorgverzekeraar VGZ pas in maart dit jaar heeft besloten operaties voor borst-, darm- en rectumkanker niet volledig te vergoeden bij het LangeLand Ziekenhuis, werden deze verzekerden geconfronteerd met hoge kosten.
LangeLand draait op voor kosten VGZ-verzekerden
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Elk jaar kunnen verzekeraars tot januari besluiten nemen over een nieuwe zorgpolis. Op die datum zijn echter nog niet altijd alle onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars afgerond. Daardoor is niet altijd op tijd bekend of bepaalde kosten in een ziekenhuis wel worden vergoed. Het LangeLand schrijft hierover: ‘Pas in maart – dus veel te laat! –  heeft zorgverzekeraar VGZ definitief besloten om dit jaar om oncologische zorg bij ons niet compleet te vergoeden. Dit geldt dus ook met terugwerkende kracht, voor deze patiënten in 2015. Doordat VGZ deze beslissing zo laat heeft genomen, hebben verzekerden dit niet mee kunnen wegen in hun beslissing om al dan niet over te stappen. Het LangeLand vindt dit niet eerlijk voor de patiënten die het aangaat en heeft daarom besloten de onverwachte kosten van deze VGZ-verzekerden in de regio Zoetermeer en omgeving in 2015 te compenseren. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun kosten, in een toch al zeer zorgelijke periode.’

Kwaliteitsnorm

Het ziekenhuis laat weten ruim te voldoen aan de landelijke normen van de Stichting Oncologische Samenwerking. Volgens deze norm moet een ziekenhuis minimaal 50 van deze operaties per jaar verrichten. In 2014 werden er 72 operaties voor borstkanker en 77 voor darm- en rectumkanker verricht in het LangeLand.

Budgetpolis

Mensen met een budgetpolis van Achmea krijgen de zorg niet volledig vergoed door hun verzekeraar. Dit was al bekend voordat zij hun budgetpolis afsloten. Hier is dus geen sprake van onverwachte kosten. Het LangeLand Ziekenhuis vult daarom de extra kosten van patiënten met een Achmeaverzekering niet aan.

VGZ

Verzekeraar VGZ reageert op het bericht van LangeLand: ‘Coöperatie VGZ heeft al in het voorjaar van 2014 de criteria voor zorginkoop 2015 bekendgemaakt. Het Langeland Ziekenhuis wist toen dus al dat het niet voldeed aan de criteria die Coöperatie VGZ hanteerde. Er zijn wel gesprekken over gevoerd, maar steeds heeft Coöperatie VGZ vanuit het uitgangspunt dat deze behandelingen niet gecontracteerd zouden worden. Het ziekenhuis was dus al geruime tijd vóór 1 maart van dit jaar hiervan op de hoogte. Ook de verzekerden zijn hierover tijdig geïnformeerd: medio november heeft Coöperatie VGZ via haar websites laten weten welke ziekenhuizen voor welke operaties wel en niet gecontracteerd zijn in 2015. Zorgverzekeraars dienen dit immers op 19 november bekend te maken, en dat heeft Coöperatie VGZ dan ook gedaan.’

Geen normen meer

VGZ liet eerder deze maand nog weten te zullen stopen met het opleggen van hoge kwaliteitsnormen aan zorgaanbieders. De verzekeraar wil van het ‘gekrakeel en geruzie’ af met artsen.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

4 REACTIES

  1. Net als de Isalakliniek heeft het Langeland gewoon gelijk: de professionals en patientenverenigingen bepalen wat goede zorg is, niet een administratiekantoor met eigen belangen bovendien.
    Patienten kiezen een ZV die hun vertrouwede ziekenhuis betaalt, geen dokter die door hun ZV betaalt wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Mevrouw Vietsch heeft kennelijk het artikel niet goed gelezen. De Lange Land ziekenhuis voldoet ruim aan de kwaliteits en volumenorm van de SONCOS. Vezekeraars hanteren deze normen in hun contractering en er is geen enkele reden om deze patienten door te sturen.  
    De normen zijn tot stand gekomen op basis van wetenschappelijk onderzoek door de verschillende betrokken beroepsverenigingen. Daar zouden de verzekeraars nog wel wat van kunnen leren. VGZ lapt dit aan zijn laars onder het motto veel is beter. Ik zie niet wat het kwaliteitsinstituut hier aan kan toevoegen.

  4. Een van de belangrijkste taken van een arts is het op tijd doorsturen van patiënten en het erkennen dat een patiënt elders beter geholpen kan worden. Daar lijkt het Lange Land Ziekenhuis niet erg goed in te zijn. Het is treurig dat in deze discussie geld de hoofrol speelt. Waar is overigens het kwaliteitsinstituut in deze discussie?

  5. De macht van zorgverzekeraars (zv)maakt alleen de ZV zelf beter/rijker.
    Je mag niet klagen over VGZ als hulpverlener anders volgens er repercussies aldus het contract. Hulpverleners zijn bang en ondertekenen dus wel en zwijgen. Maarja dat mag van de minister en nza dus, marktwerking? Neen georganiseerde moderne kartelvorming olv de minister. Wat goed dat dit ziekenhuis hart heeft voor de zorg en niet alleen voor het geld. Geld is toch het enigste wat telt in het huidige systeem. Kwaliteitseisen is het nieuwe woord voor bezuiniging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.