Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Langzame overheveling AWBZ

Mark van Dorresteijn
Na de overheveling in 2013 van de AWBZ naar de verzekeraars zal de rol van het zorgkantoor in de regio in eerste instantie worden overgenomen door de verzekeraar die nu het zorgkantoor beheert. Dat blijkt uit het plan van aanpak dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft gemaakt voor de overstap van zorgkantoren naar zorgverzekeraars.
Langzame overheveling AWBZ

Vanaf 2013 verdwijnen de zorgkantoren en gaan verzekeraars geleidelijk de AWBZ voor hun eigen verzekerden uitvoeren. In dit proces zal in eerste instantie met een ‘model van representatie’ worden gewerkt. Hierin worden alle verzekeraars in de regio gerepresenteerd door de verzekeraar die nu het zorgkantoor beheert. Dit gebruik van representatie is tijdelijk, schrijft ZN. Het model moet zo spoedig mogelijk vervangen worden door daadwerkelijke uitvoering door individuele zorgverzekeraars. “De snelheid van het vervangen kan per sector verschillen”, schrijft ZN. De bewaking van de budgetten en verdeling van het macrobudget blijven in dit model een taak voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De zorgverzekeraar en zorgaanbieder leggen de productieafspraken ter goedkeuring voor aan de NZa. Als het budget wordt overschreden, kan de NZa een generieke korting toepassen.

‘Verzekeraarsbudget’

Deze tijdelijke situatie, waarbij de zorgkantoorregio in feite blijft bestaan, zal pas veranderen als op termijn het regiobudget wordt vervangen door een ‘verzekeraarsbudget’. Dan zullen verzekeraars voor iedere verzekerden individueel de AWBZ gaan uitvoeren. Zo

ver is het echter nog lang niet. Eerst moeten de zorgkosten beter in beeld gebracht worden.

AZR

Een ander opvallend punt is dat het administratieve systeem van de AWBZ, de AZR, niet voor 1 januari 2013 zal worden aangepast. Een aantal adviezen, van onder andere adviesbureau Plexus, pleitte hier in het verleden wel voor. Ook ZN pleit voor afschaffing dan wel aanpassing van AZR, maar is daarbij afhankelijk van de overheid, met name het CVZ als functioneel beheerder. “Bovendien wil ZN kijken of AZR op onderdelen kan worden aangepast, maar wil het veld niet confronteren met te veel veranderingen tegelijkertijd. Daarom wordt pas vanaf 2013 gekeken naar eventuele meer fundamentele veranderingen in de AZR”, aldus ZN-woordvoerder Sanne Baudoin.

Liquiditeitsproblemen

Verder wijst ZN op het risico van liquiditeitsproblemen bij aanbieders voor de productiemaanden januari en februari 2013. Baudoin zegt dat VWS met ZN zal samenwerken om deze problemen te voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Foto: ANP marcel antonisse)

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Alles wat met zorg te maken heeft wordt naar de zorgverzekeraars gesluisd. Die gaan alles regelen. Het begin is er al: lijst van medicijnen die vergoed worden. De verzekeraar beslist welke medicijnen patiënten krijgen. Ook gaan ze bepalen in welk ziekenhuis en door welke arts patiënten behandeld moeten worden. Aangezien verzekeraars niets te maken hebben met gezondheidszorg, maar alles met schaalvergroting, omzetverhoging, winstverhoging, gaat de patiënt er systematisch op achteruit. Het gaat dan net als in Amerika: Is het bedrag op waarvoor je verzekerd bent, schoppen ze je uit het ziekehuis de straat op. Hierboven is het al goed te zien: verzekeraar en zorgaanbieder maken afspraken en als het budget wordt overschreden….enz. Hierbij komt de patiënt niet voor. Velen schrijven over wat er allemaal te verwachten is maar weinigen doen er iets tegen. In de zorgsector heeft niemand iets met de zorgvrager, maar alleen zijn eigen positie is van belang. Want ik hoor geen enkele zorgaanbieder reclameren, hoewel die volgens mij voldoende redenen hebben om te staken tegen de sloop van de zorg. De zorgaanbieders hebben zo weinig beroepseer dat ze het laten bij wat meepraten en ja knikken en verder hun eigen zakken vullen. Met zorgvragers heeft ook die groep weinig te maken bij deze cultuuromslag zoals de sloop door de minister wordt genoemd.

  3. Helaas, ook ik, moet constateren dat hier sprake is van commercialisering van een stuk zorg. De overheid heeft nog steeds niet door dat outsourcing naar een commerciele partij uiteindelijk vele malen duurder gaat worden. Uiteindelijk zullen de commerciele partijen, zoals uit bovenstaande blijkt, bij overschrijding, een generieke korting gaan toepassen. Wie wordt er dan de dupe? Juist de zorgbehoevenden. Jammer.

  4. Een ander opvallend punt is dat het administratieve systeem van de AWBZ, de AZR, niet voor 1 januari 2013 zal worden aangepast.
    Tegen de tijd dat iedere aanbieder de AZR helemaal in orde en door heeft, wat bakken met geld gekost heeft, gaan de wijzen heren besluiten om het weer aan te passen.Het werkt nu, blij er van af zou ik zeggen, maar blijkbaar is het moeilijk om vooruit te denken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.