Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Laurentius bepleit status aparte bij Klink

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond wil dat recent goedgekeurde bouwplannen gevrijwaard blijven van een budgetplafond in het b-segment. Dat schrijft Laurentius-bestuurder Jack Thiadens aan minister Klink van VWS.
Laurentius bepleit status aparte bij Klink

Het Laurentius Ziekenhuis gaat nieuwbouw plegen voor ruim 100 miljoen euro. De bouwafspraken met de Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten gaan uit van een groei aan omzet om de kapitaallasten terug te verdienen. Als overgang naar prestatiebekostiging in 2014 wil Klink in het b-segment echter tijdelijk de groei dempen. De minister wil de winsten van ziekenhuizen die meer patiënten trekken afromen. Dat komt neer op een budgetplafond. Daardoor kan het Laurentius in de problemen komen.

Banken willen niet meer financieren

Thiadens vindt dat Klink zijn eigen beleid ondermijnt. “Wij hebben in lijn met het beleid van de minister de financiering van de bouw geregeld voordat we gaan bouwen. Maar de inkt is nog niet droog of de overheid past de spelregels alweer aan. Banken willen straks niet meer investeren in een sector waarin het lastig is de effecten van overheidsbeleid op te vangen. Geen ziekenhuis kan op deze manier nog veilig bouwen.” Ook de Isala Klinieken in Zwolle, het St. Antonius in Nieuwegein en het Haga Ziekenhuis in Den Haag zouden een uitzonderingsbehandeling moeten krijgen, aldus Thiadens. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink houdt vast aan budgetplafond cure

‘Bouwimpuls overheid werkt niet’

1 REACTIE

  1. Beste Jack,
    Rekening houdend met een budgetplafond, b segment en concurrentiepositie volstaat een “”focus””ziekenhuis op basis van een juiste business case (toekomstbestendig scenario 2016) in Roermond met een capaciteit van max 350 bed (oud criterium)
    50% van de huisvesting kan in moderne kantoorgebouwen ondergebracht worden a 150 euro de m2 plus uiteraard een **** hotelcapaciteit gebouwd en gemanaged door een “”bewezen”” risocodragende hotelexploitant: ergo totale bouwkosten plusminus 65-70 Mio.
    euro.
    met groet uit Groningen.
    NB: ik hoop dat je het naar de zin hebt in het zuiden.
    Bovendien moet het ziekenhuiswezen leren op eigen benen te leren staan en niet altijd maar weer terugvallen op overheidsvangnetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.