Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Leiden en thuiszorgorganisatie ActiVite naar de rechter

Zorgorganisatie ActiVite en de gemeente Leiden staan 25 juni tegenover elkaar in de rechtbank. Inzet van het kort geding is compensatie voor de gevolgen van de Wmo-herindicaties die de gemeente in de maanden januari tot en met mei heeft uitgevoerd.

Bij het herindiceren van cliënten die tot 1 januari 2008 zorg gekregen op grond van hun oude AWBZ-indicatie heeft een groot deel van deze cliënten een herindicatie gekregen voor een lagere categorie hulp bij het huishouden (HH). Dit is ook gebeurd bij cliënten die ouder dan 75 of chronisch ziek zijn. Volgens de voorzitter van de raad van bestuur ActiVite, Lita Berkhout, heeft de gemeente Leiden zich bij het herindiceren van deze groep niet aan eerdere toezeggingen gehouden. “De gemeente had toegezegd deze groep administratief te herindiceren en niet veel te veranderen. Dat is niet gebeurd.” Voor de totale hoeveelheid HH die ActiVite in Leiden verleent, geldt dat nu 85 procent van de cliënten in een lage categorie valt. Voorheen was dit ongeveer twintig procent.

Herindicatie zorg

Na de herindicatie kwam de gemeente met een ‘package deal’ op tafel, die aan alle gecontracteerde aanbieders werd aangeboden. Hierin was een deel van de CAO-loonstijging meegenomen en een gedeelte financiële compensatie voor de omslag van hoge naar lage indicaties. “Onlosmakelijk onderdeel van deze deal was ook dat het contract in 2009 zou worden verlengd en dat er nieuwe aanbieders zouden worden toegelaten”, aldus Berkhout. “Wij hebben niet ja of nee gezegd tegen deze deal, maar een aantal vragen gesteld. Hoe de andere aanbieders hebben gereageerd, weten wij niet. Hierop heeft de gemeente de meegedeeld dat zij opnieuw gaat aanbesteden, dat de deal van tafel is, dat zij geen geld heeft voor compensatie en heeft zij ons een eenmalig bedrag van ongeveer 130.000 Euro geboden. Daar kunnen wij niet mee akkoord gaan, vandaar het kort geding.”

Wmo tarieven

Het college van B en W van Leiden vindt het volgens woordvoerder Eric Seugling jammer dat ActiVite een kort geding heeft aangespannen. “Daardoor kan het college nu niet inhoudelijk op de zaak ingegaan. Het beeld dat in het verhaal van ActiVite wordt geschetst herkennen wij niet. Leiden en de omliggende gemeenten willen een goed en verantwoord verzorgingsaanbod voor haar inwoners, daarom zijn wij in continu gesprek met de zorgaanbieders die actief zijn in Leiden en omstreken.”

Ontslagen Wmo

Ten gevolge van de korte periode waarin de herindicaties in Leiden in 2008 zijn gesteld, dreigt nu alleen voor de hulp die wordt verleend in Leiden al een tekort van 2 miljoen Euro. Bovendien heeft ActiVite momenteel ongeveer honderd boventallige Thuishulpen A.

Lees ook:

Gemeente Hoorn in beroep tegen Omring

Loonoffer ActiVite-medewerkers door aanbesteding Wmo

Ontslagen dreigen bij thuiszorg ActiVite

Nieuwe CAO Verpleging & Verzorging en Thuiszorg

1 REACTIE

  1. Ik ben cliënt van ActiVite en ook bij mij is door de gemeente Leiden een herindicatie gedaan. De gemeente Leiden heeft zich keurig aan haar afspraken gehouden. Mijn herindicatie heeft dezelfde uitslag gekregen als bij alle eerdere indicaties, o.a. door het RIO, t.w. HH= huishoudelijke hulp! Het is echter ACTIVITE die mij jarenlang in de VERKEERDE categorie heeft geplaatst nl. de categorie verzorging!
    Nu de gemeente een controle invoert vallen zij door de mand. Ik heb NOOIT zorg nodig gehad. Van mijn hulp weet ik dat dit ook bij andere cliënten is gebeurd. De meesten mensen zijn echter ‘oud’ en hebben geen zin om hier iets mee te doen. Hier profiteert ActiVite van.
    Wanneer zij hun administratie zorgvuldiger hadden bijgehouden, hadden zij vooraf geweten welke cliënten in categorie 1 geplaatst dienden te worden. Door hun eigen nalatigheid snijdt ActiVite zich nu in de vingers!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.