Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Levens in gevaar door inbraak op patiëntmonitoren’

Redacteur Zorgvisie
Voor hackers is het mogelijk om in te breken op patiëntmonitoren en de gegevens over een patiënt te wijzigen. Dat blijkt uit een recentelijk onderzoek van McAfee. Na een simpele aanval konden beveiligingsonderzoekers onder meer de hartslag, het zuurstofniveau en de bloeddruk van de patiënt aanpassen.
Adobestock 98976335.jpg

Levens kunnen hierdoor in gevaar gebracht worden. Dat kondigden onderzoekers van McAfee aan op het Defcon-hackersevenement in Las Vegas.

Het onderzoek

De onderzoekers voerden de aanval uit via enkele patiëntmonitoren die zij op eBay kochten. Door deze slechte beveiliging konden onderzoekers de apparaten aansluiten op het ziekenhuisnetwerk. Via Address Resolution Protocol (ARP) konden de apparaten zich voordoen als patiëntmonitor en verkeerde informatie naar het centrale monitoringsstation sturen.

Het centraal monitoringsstation draaide op Windows XP Embedded, wat nog uit 2004 stamt. Tevens werd de onderzochte patiëntenmonitor veertien jaar geleden geproduceerd. Beide systemen worden nog in ziekenhuizen gebruikt, wat zorgelijk is. De beveiliging van deze systemen is namelijk niet optimaal – zo wordt er tijdens het communiceren geen gebruik gemaakt van authenticatie en encryptie. Gegevens worden daarom niet keer op keer versleuteld, waardoor hackers gemakkelijk kunnen inbreken op deze systemen.

Fabrikanten krijgen dan ook het advies om het netwerkverkeer tussen apparaten te versleutelen en authenticatie in te schakelen. Tevens moeten systemen op een gescheiden netwerk geplaatst worden.

Gevaar

Medische professionals gebruiken de centrale monitoringsstations om cruciale beslissingen te nemen over een groot aantal patiënten. Zolang de veranderingen geloofwaardig zijn, zal de informatie niet altijd worden geverifieerd. Patiënten verkeren hierdoor in levensgevaar.

Dr. Shaun Nordeck legt uit wat de impact is van een cyberaanval: ‘Verkeerde informatie over hartritmes kan bijvoorbeeld leiden tot een langere ziekenhuisopname en het voorschrijven van verkeerde medicijnen om het hartritme te beheersen of stolsels te voorkomen. Artsen kunnen dus beslissingen nemen op basis van foutieve informatie. Afhankelijk van de ziekte kan dat gevaarlijk zijn voor de gezondheid.’


Zorg-CERT

Eerder dit jaar is in Nederland Zorg-CERT van start gegaan. Zorg-CERT ondersteunt zorginstellingen op het gebied van cybersecurity. Nienke van den Berg, oprichter en directeur van Z-CERT, stelt dat het bewustzijn van digitale veiligheid in de zorgsector omhoog moet. ‘Het is een sector waar veel vertrouwelijke gegevens worden vastgelegd en uitgewisseld. De veiligheid van patiënten kan afhankelijk zijn van de veiligheid van digitale apparatuur.’

Daarom heeft Zorg-CERT een helpdesk opgericht die ziekenhuizen en ggz-instellingen helpt bij cyberincidenten. Daarnaast helpt de organisatie om de cyberweerbaarheid van zorginstellingen structureel te verbeteren. Bovendien dient het initiatief als platform om kennis en ervaring uit te wisselen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.