Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Lichte cliënten kunnen toch in aanleunwoning blijven

Wlz-cliënten die op 31 december 2014 een indicatie voor een laag zorgzwaartepakket (ZZP) hadden en zorg krijgen via het Volledig Pakket Thuis (VPT) in een aanleunwoning, mogen voorlopig op dezelfde locatie blijven wonen. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisteren laten weten aan de Kamer.
Lichte cliënten kunnen toch in aanleunwoning blijven
Foto: ANP Lex van Lieshout

Veel koepelorganisaties en Kamerleden hebben lang moeten aandringen om Van Rijn te bewegen deze wijziging door te voeren. In de Wlz is vastgelegd dat cliënten met een AWBZ indicatie ZZP VG 1 en 2, LG 1 en 3 alleen worden toegelaten tot de Wlz als ze verblijf afnemen. Voor thuiswonende cliënten en cliënten met een VPT is via overgangsrecht geregeld dat zij tot 31 december 2015 of eerder als hun indicatie afloopt, een keuze moeten maken voor verblijf in het verzorgingshuis om in de Wlz te kunnen blijven. Bij een keuze om thuis of in VPT de zorg af te nemen, zouden zij een beroep op de gemeente of zorgverzekeraar moeten doen.

Eigen woning

Met de wijziging van gisteren hoeven ouderen die met een lichte zorgvraag in een aanleunwoning wonen die keuze voor het verzorgingshuis eind dit jaar niet meer te maken. Op basis van concrete casuïstiek van cliënten met een laag ZZP die zouden moeten verhuizen uit hun VPT locatie, heeft de staatssecretaris alsnog toegezegd dat het mogelijk wordt dat cliënten die op 31 december 2014 met een laag ZZP hun zorg via een VPT ontvingen, hun zorgpakket in hun eigen woning via de Wlz kunnen blijven ontvangen. Dit voornemen wordt nader uitgewerkt in de wet- en regelgeving en ook de praktische aspecten worden nog uitgewerkt. De zorgkantoren zijn verzocht betreffende cliënten en aanbieders te informeren.

Lobby

In de lobby rondom de wetsbehandeling Wlz en in aanloop naar debatten over de decentralisatie heeft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), evenals ActiZ, er steeds voor gepleit dat deze cliënten in de Wlz mochten blijven, om te voorkomen dat mensen vanwege de zekerheid in de Wlz voor verblijf zouden kiezen.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

1 REACTIE

  1. en laten we er nu meteeen voor zorgen dat een vergelijkbare regeling ook van toepassing wordt voor bewoners van verzorgingshuizen. zodat ook hen niet langer hun (als laatste bedoelde) woning hoeft te worden afgenomen. dat vermindert de druk op de woningmarkt en verlicht wellicht de exploitatie van de eigenaren van die verzorgingshuizen, in ieder geval op het onroerend goed deel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.