Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal aanvragen via LSP stijgt met 78 procent

Bert Bukman
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) wordt steeds vaker gebruikt en het aantal aangesloten zorgverleners neemt toe. Dat blijkt uit een onderzoek van beheerder VZVZ, zorgaanbieders en Zorgverzekeraars Nederland.
Ikherstel

Het onderzoek naar het gebruik van het LSP geeft een beeld van de effecten en baten van vijf jaar gebruik van de landelijke zorginfrastructuur. Er blijkt een duidelijke toename in uitwisseling van informatie tussen zorgaanbieders. In 2017 gaf 66 procent van de ondervraagden aan het beleid te willen aanpassen op basis van de uitgewisselde informatie, tegen 48 procent in 2015.

Bijna alle apotheken aangesloten op LSP

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het afgelopen jaar 75 procent van de huisartsenpraktijken op het LSP is aangesloten, tegen 62 procent in 2015. Vrijwel alle apotheken in Nederland zijn aangesloten (99 procent). 15 procent van de huisartsen is zich ervan bewust dat het van belang is hun patiënten erop te wijzen dat hun toestemming nodig is voor uitwisseling van hun medische gegevens. In 2015 was dat besef beduidend lager. Het aantal aanvragen van medicatiegegevens is daarnaast tussen 2015 en 2017 met 78 procent toegenomen tot ruim 35 miljoen.

Ook blijkt uit het onderzoek hoe groot het effect is van de toestemming van de patiënt voor het kunnen opvragen van gegevens. In 2017 is het aantal patiënten dat toestemming heeft gegeven fors gegroeid. Dit heeft direct effect op het aantal succesvolle opvragingen, aldus het onderzoek.

LSP verwerkt 1 miljard berichten

Enkele weken geleden werd bekend dat het LSP de afgelopen vijf jaar 1 miljard berichten heeft verwerkt. Een belangrijk deel van het berichtenverkeer betreft gegevens over medicatie, aldus VZVZ. Daarnaast vragen huisartsenposten regelmatig een samenvatting van het dossier van de eigen huisarts op. Evenals informatie over allergieën. In steeds meer ziekenhuizen vragen specialisten en apothekers ook informatie op over medicatie.

Geschiedenis LSP

De geschiedenis van het LSP gaat terug tot 2010. In dat jaar werd de Wet op het landelijke epd, waarvan het LSP een belangrijk onderdeel was, afgewezen door de Eerste Kamer. Hierdoor stokte volgens veel deskundigen de ontwikkeling van de landelijke uitwisseling van medische gegevens.
Sindsdien is VZVZ bezig met een separate ontwikkeling van het LSP. Daarbij is van belang dat het LSP geen database is. Er worden dus geen medische gegevens in opgeslagen. De gegevens van patiënten blijven gewoon staan in de systemen van hun zorgverleners.

1 REACTIE

  1. VZVZ doet aan selectieve berichtgeving. Het rapport van VZVZ over het LSP bevat veel gebakken lucht en laat zien dat men lange tijd betere cijfers voor toverde dan nu gebracht. Zo stelde VZVZ lange tijd(5 jaar) dat 90 procent van de huisartspraktijken aangesloten waren op het LSP. Het blijkt nu 77% te zijn, omdat men op een verkeerde manier telde. Het aantal aangesloten ziekenhuizen werd lange tijd(5 jaar) vermeld als 89 procent. Het blijkt slechts 25 % te zijn( 78 van de 311). Ziekenhuisinformatiesystemen zijn soms softwarematig nog niet klaar voor LSP-aansluiting. Van de huisartsen die aangesloten zijn doet 58 procent niets met het LSP. Van hen die wel aangesloten zijn gebruikt in 17% de opgevraagde data nooit en 58 % soms. Huisartsenposten laten weten, volgens het VZVZ -rapport, dat bij grote drukte het moeten ophalen van de Professionele Samenvatting(met medische gegevens bij de eigen huisarts) lastig is. Dan is het gebruik van het LSP niet per se een oplossing, eerder een belemmering bij het doorwerken. Apothekers melden het veelvuldig voorkomen van storingen en daarnaast foutmeldingen die onvoldoende aangeven wat er nu precies fout gaat. Ook klagen de apotheken over de wachttijd. In ziekenhuizen werkt men vrijwel niet “real time” maar haalt de apotheek voor de specialist de medicatiedata van de polikliniekpatiënten een dag te voren op(“prefetching”).
    Ook is het versturen van de berichten via het LSP erg duur( 34,5 miljoen euro in 2017).
    (zie hoofdstuk 5.10 uit rapport: 314 miljoen berichten a 0,11 euro).Er valt zeer veel af te dingen op het rapport dat veel gebakken lucht bevat en gemaakt lijkt te zijn om het bestaansrecht van het LSP op te poetsen. Zie ook: https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-en-vzvz-pimpt-het-op-het-lsp-deel-1/ en https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-lsp-2/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.