Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lumpsum financiering voor preventie komt in Oss dichterbij

Jan Kloeze
Proeftuin De Ruwaard in Oss kent sinds kort een preventiecoalitie met zorgverzekeraar CZ. VWS steunt de coalitie met een ton per jaar. Lumpsum financiering van preventie uit de zorgverzekeringswet komt dichterbij.
Geldsack

De gemeente Oss heeft 92.000 inwoners. Zo’n 14.000 mensen wonen in wijk De Ruwaard, waar het Wmo-budget van 1,5 miljoen euro sinds anderhalf jaar als subsidie wordt verstrekt aan een aantal aanbieders. Bewoners betalen geen eigen bijdrage meer. De Ruwaard kent veel diversiteit in de bevolking en er staat een hoog percentage sociale huurwoningen. Drie jaar geleden gaven cliënten een drie of vier voor hun maatschappelijk welbevinden, op een schaal tot tien. Inmiddels ligt dat cijfer volgens organisaties binnen Proeftuin De Ruwaard op een structurele acht, dus ook na herhaalmetingen.

Schadelastverzekeraar

Hoewel de proeftuin dus goed draait, is een ton per jaar projectsubsidie mooi meegenomen voor de preventiecoalitie in Oss. Minstens zo belangrijk is, volgens wethouder Thijs van Kessel, de samenwerking met zorgverzekeraar CZ. ‘We komen vaak vanuit zowel de Wmo als de zorgverzekeringswet bij dezelfde mensen. Preventie is in beide domeinen zinvol.’

Van Kessel merkt niettemin dat het niet vanzelfsprekend is om met verzekeraars over preventie te spreken. ‘Zij zien zichzelf primair als een verzekeraar die aan de lat is om schades op te lossen. De stap zetten naar het voorkomen van zorg vergt soms nog wat overtuigingskracht, al ziet iedere econoom dat preventie een slimme investering is.’

Communicerende vaten

Paul van Velthoven is zorginkoper bij CZ en deelnemer in deze coalitie, hoewel VGZ eigenlijk de preferente zorgverzekeraar is in deze regio. Toen de gemeente hem benaderde omdat VWS eist dat een verzekeraar de subsidie voor preventie-coalities aanvraagt, wilde hij graag aan dat verzoek voldoen. ‘Wmo en de zorgverzekeringswet zijn een soort communicerende vaten. Dus hebben we elkaar nodig’, zegt hij net als de wethouder.

Maar CZ is in Oss nog niet zover dat de verzekeraar net als de gemeente aan lumpsum financiering doet om allerlei interessante zorgpreventieactiviteiten mee te bekostigen. ‘Daar is de huidige regelgeving waarbinnen verzekeraars moeten werken niet op gericht. Wij kunnen op basis van de bekende zorgconsumptie per klant in proeftuin De Ruwaard wel redelijk inschatten wat de kosten zijn’, zegt Van Velthoven.

Vast bedrag

‘Elders experimenteren we al in wijken met populatievolgende bekostiging op basis van een vast bedrag per patiënt per maand. Dat zou in Oss ook passen. Daarom hebben we in Oss de opening geboden om dezelfde methodiek te hanteren, al moeten we het eens worden over de verdeling. De bal ligt wat dat betreft bij de zorgaanbieders.’

Van Velthoven weet echter dat preventie vanuit een zorgverzekeraar  lastig is te financieren. ‘Onze verzekerden betalen hun premie om hun zorgkosten te kunnen declareren. Dat is dus een ander uitgangspunt.’ Mede daarom wil hij weten of de aanpak in De Ruwaard, met soms oplossingen die zich ook buiten het zorgdomein voordoen, bewezen effectief is. ‘Maar het ziet er allemaal erg veelbelovend uit’, zegt hij.

Dat de baten van een preventiecoalitie ergens anders terecht komen dan waar de kosten worden gemaakt, vindt wethouder Van Kessel geen probleem. ‘In De Ruwaard hebben we het zorglandschap fundamenteel anders georganiseerd’, zegt hij. ‘We doen gewoon net alsof het beknellende systeem dat de zorg zo kenmerkt, er niet is. De kunst is om ook zorgverzekeraars in dat andere denken mee te krijgen.’

Drie vragen

Voorbeeld van anders denken, is het zogenaamde Huis van de Wijk in De Ruwaard. Daar heeft men in drie jaar tijd zo’n 400 casussen langs zien komen. Darin zijn door onderlinge samenwerking van gemeente, maatschappelijk instanties zorginstellingen en inwoners grotere ellende als werkloosheid, depressie of uithuisplaatsingen voorkomen.

Als in De Ruwaard iemand maatschappelijke ondersteuning nodig heeft, stelt een hulpverlener drie vragen: wat wil je, wat kun je en wat heb je dan nodig. Vervolgens kijken alle betrokken instanties gezamenlijk hoe ze met die laatste vraag kunnen omgaan. Denk hierbij aan woningcorporaties, een ggz-instelling, ouderenzorg, welzijnsorganisaties en natuurlijk de gemeente zelf. In deze samenwerking kan nu dus ook de zorgverzekeraar een rol spelen.

 


Dit is het derde artikel in de serie over preventiecoalities. Eerder verschenen Valpreventie Amstelveen verbindt zorg en welzijn en Twentse preventiecoalitie probeert zorgpraktijk te verbeteren

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.