Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Maastricht UMC+ stopt met bouw grenskliniek

De bouw van een cardiovasculair centrum (CVC) op het grensoverschrijdende industrieterrein Avantis aan de Duits-Nederlandse grens is van de baan. Tot dit besluit zijn de raden van bestuur van het Maastricht UMC+ en het Universitätsklinikum Aachen (UKA) donderdag gekomen.
Maastricht UMC+ stopt met bouw grenskliniek

Beide partijen laten vandaag in een persverklaring weten dat de bouw van de kliniek momenteel een te groot risico is. “Als gevolg van de toenemende financiële druk op de gezondheidszorg in Nederland en Duitsland en door de onzekerheid rond toekomstige politieke besluitvorming zowel in de Nederlandse als in de Duitse gezondheidszorg, geven beide partners op dit moment prioriteit aan het veiligstellen van de economische stabiliteit van beide organisaties. Een investering in nieuwbouw zou onder deze omstandigheden voor vele jaren een aanzienlijk investeringsrisico betekenen. Dit risico willen partijen nu niet nemen.”

Samenwerking

De besturen blijven wel investeren in de bestaande samenwerking tussen de beide universitaire centra. Daartoe behoort ook de ontwikkeling van een alternatief model voor een gemeenschappelijk cardiovasculair ‘center of excellence’. De partners blijven ervan overtuigd dat grensoverschrijdende samenwerking de beste manier is om te reageren op de veranderende behoeften van en ontwikkelingen in de Euregionale gezondheidsmarkt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Jerry Lampen)

Lees meer:

Maastricht in miljoenenproject met provincie en universiteit

Maastricht UMC sluit twee afdelingen

Maxima MC en Maastricht UMC+ willen samenwerken

Universiteit en azM samen Maastricht UMC+

2 REACTIES

  1. Heel goed en eindelijk worden ze daar in dat MUMC eens wakker!
    Er liggen in Zuid-Limburg genoeg ziekenhuizen die cardiovasculaire zorg moeten kunnen aanbieden. En het internationale karakter en aantrekkings kracht is onzin! Hoeveel internationale klanten voor cardiovasculaire zorg halen het MUMC en Klinikum nu naar binnen? Dit was een speeltje dat nu al veel te veel geld heeft gekost. Zeker met alle voorbereidende verkenningen en onderzoeken door allerlei externe bureau’s. Zonde van het schaarse zorggeld. Maar ja, dan gooit het MUMC toch nog enkele mensen op straat!

  2. Lees alle reacties
  3. Een begrijpelijke reactie, daar we nog niet weten wat de verzekeraars gaan doen om de kosten terug te dringen. Verzekeraars zullen mogelijk de voorkeur geven aan voortzetting van de bestaande gang van zaken en zullen mogelijk proberen daarin meer efficiëntie te behalen, dan dat ze participeren in een grote investering zoals bijvoorbeeld nieuwbouw. Een ontwikkeling zou kunnen zijn dat cardiovasculaire ingrepen in grotere volumes uitgevoerd zullen worden (vergrijzing) en bij nieuwbouw hier rekening mee gehouden kan worden. En ook bedenk ik mij dat een grote investering op dit vlak een voorsprong kan geven op andere centra in verband met nieuwere minder (langdurigere) invasieve en beter beeldvormende technieken, maar wellicht dat ze dat vorm willen geven in het beoogde Centre of excellence genoemd in het artikel. Nadeel is dan wel dat je die nieuwe technieken op twee plaatsen moet realiseren of over twee locaties moet splitsen. Een voordeel van de nieuwbouw is dat je de twee culturen vanaf het begin samen in een nieuw pand huisvest, wat voor de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfsctuur een meerwaarde kan zijn. Graag zou ik een uiteenzetting hier zien van verschillende visies hierop van andere lezers met een andere achtergrond dan die van mijzelf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.