Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatstaf levert half miljard minder op

Maatstafconcurrentie in de ziekenhuissector levert circa een half miljard euro minder op dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en VWS hebben becijferd. Dat concludeert onderzoeksbureau Prismant.

VWS kwam op basis van gegevens van de NZa eerder tot een bedrag van tussen de 600 en 900 miljoen euro. Prismant schat de doelmatigheidswinst in het in opdracht van de NVZ vereniging van ziekenhuizen geschreven rapport “Doelmatigheid en bekostiging kapitaallasten ziekenhuizen” op maximaal 250 miljoen. Prismant schrijft de lagere schatting toe aan het feit dat het onderzoeksbureau heeft gewerkt met completere informatie dan de NZa.

Schattingen

Bovendien heeft Prismant de zorgzwaarte van de verschillende ziekenhuizen in de berekeningen meegewogen. “Het kan best zijn dat de gegevens van Prismant meer up tot date zijn”, reageert NZa-woordvoerster Annemieke van der Laan. “Maar het zijn beide schattingen die uitgaan van bepaalde veronderstellingen. Prismant gaat uit van andere veronderstellingen.” De NZa gaat in november op basis van weer een nieuwe schatting met het veld overleggen. “Wij willen graag dat de ziekenhuizen met ons meedenken om de cijfers zo realistisch en concreet mogelijk te krijgen”, aldus Van der Laan.

In gevaar

De nieuwe cijfers impliceren volgens Prismant dat de ziekenhuizen niet in staat zijn om op te draaien voor hogere vermogenskosten die optreden door de invoering van integrale tarieven. VWS gaat er vooralsnog wel vanuit dat de ziekenhuizen voldoende financiële speelruimte hebben om vastgoedrisico’s op te vangen. Prismant voorziet met name voor de ziekenhuizen die nu bouwen grote problemen en pleit daarom voor aanvullende maatregelen. Volgens Prismant is het gelet op het financiële weerstandvermogen van ziekenhuizen reëel om aan te nemen dat het voortbestaan van deze ziekenhuizen in gevaar komt. Prismant constateert tevens dat verschillen in kapitaalintensiteit tussen ziekenhuizen, oftewel de hoeveelheid kapitaal afgezet tegen de totale productie en kosten, beperkt zijn. In de beleidsvoornemens van minister Klink wordt de kapitaalintensiteit gebruikt als een maatstaf voor doelmatigheid.

Dure zorgproducten

Volgens Prismant hangen hoge kapitaallasten echter niet zozeer samen met doelmatigheid als wel met de vastgoedstrategie. Ziekenhuizen met een relatief hoge kapitaalintensiteit zijn vooral bouwende of verbouwende ziekenhuizen. Prismant vermoedt dat de doelmatigheidsverschillen tussen ziekenhuizen nog kleiner worden wanneer dure zorgproducten als topklinische zorg en beschikbaarheidsdiensten in de vergelijking worden verdisconteerd. (Philip van de Poel)

Links:

Kapitaallasten stijgen door integrale tarieven

Zorgvisie bouwspecial

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.