Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Marktplaats’ voor banen in Brabantse ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Het Amphia ziekenhuis, het St. Elisabeth Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum beginnen via internet een soort 'Marktplaats' om aan personeel te komen. Dat maakten de vier ziekenhuizen bekend.
'Marktplaats' voor banen in Brabantse ziekenhuizen

Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, hopen de vier ziekenhuizen te voorkomen dat duur extern personeel moet worden ingeschakeld. Het systeem moet binnen enkele weken in de lucht zijn. Vanaf januari kunnen ook andere ziekenhuizen zich bij de zogenoemde Talenten Management Bank aansluiten.

Besparing

De ziekenhuizen verwachten dat ruim zestig procent van de vraag naar tijdelijk personeel onderling kan worden opgelost. Dat zou een besparing betekenen van honderdduizenden euro’s per ziekenhuis. Voor de vacatures die niet intern kunnen worden vervuld, kunnen detacheringsbureau’s en zzp’ers zich inschrijven.

Afzonderlijke websites

Medewerkers die van baan willen veranderen, moeten nu nog de websites van elk afzonderlijk ziekenhuis bekijken om te weten te komen welke vacatures er zijn. “Er zijn zo’n 100 ziekenhuizen in Nederland, die bekijken de markt tot nu toe vooral vanuit hun eigen perspectief”, aldus een woordvoerder van het Máxima Medisch Centrum. Met de komst van het nieuwe systeem moet dat veranderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

CBS: Aantal zorgbanen neemt spectaculair toe

Tekort aan OK-assistenten ZorgSaam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Een prima initiatief. Het is het proberen waard. Zeker is het de moeite waard dat je als Organisatie dit jaarlijks moet evalueren, en kijken wat het oplevert ( kosten/baten analyse ) .We hebben nu te maken met de Marktwerking in de Zorg. Dat is op zich al een Zorg. Kijkend naar het verhaal van dhr. Hans Wiegel in het AD van za. 10 sept.2011 moeten er ziekenhuizen verdwijnen, en meer overlaten aan Prive-Klinieken.Deze werken efficienter en dus goedkoper. Interessant voor de Zorgverzekeraar en andere partijen. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van onze Politici ?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zie geen enkele reden waarom alle 110 ziekenhuizen in Nederland niet gezamenlijk een uitzendburo opstarten. Door als personeel meer te rouleren doe je steeds meer kennis en ervaring op en kan het ziekenhuis hier ook haar voordeel mee doen. Een ZZP’r wordt doorgaans ingehuurd omdat deze gespecialiseerde kennis en ervaring is huis heeft en dit mag dat ook best meer kosten. Neem als voorbeeld het verbouwen en/of herinrichten van een ziekenhuis of een OK. Een ziekenhuis die dit eens in de 25 jaar doet kan onmogelijk de opgedane kennis en ervaring 25 jaar vasthouden. Daarnaast veranderd de regel- en wetgeving telkens en een ZZP’r word geacht dit bij te houden en de kennis en ervaring ‘mee te nemen’ van project naar project. De kosten van inhuur van een consultant worden door de te realiseren besparingen snel weer terug verdiend. Ik heb in mijn laatste project (nieuwbouw en inrichting OK’s) in 2 jaar tijd 6 miljoen € bespaard. Ik mag dan ‘duur’ zijn, maar deze kosten wegen niet op tegen de winst.

  4. Het is toch juist fijn als er dit soort gezamenlijke initiatieven worden ontwikkeld. Wat jammer dat er vooral negatief over wordt gedacht. Natuurlijk zou het nog beter zijn als er een gezamenlijke, vaste flexpool zou worden gecreëerd die de medewerkers zelf in dienst kan nemen. Maar wie weet hoe dit zich in de toekomst gaat vorm geven. Je moet ergens beginnen.

  5. Dorien, goed zo.
    ZZPérs die 40 uur bij een instelling werken horen daar niet als ZZPér te werken maar gewoon in loondienst. Een zorginstelling moet maar eens verplicht worden te melden in hun maatschappelijk jaarverslag hoeveeel en betaald is aan ingehuurd personeel (oa ZZPérs) Diverse instellingen hebben hier in het recente verleden miljoenen aan uit gegeven, waarschijnlijk heb jij daar ervaring mee.

  6. Deze “marktplaats” voor ziekenhuiswerknemers is een beperking van de mogelijkheden van deze werknemers: de kans om zich financieel te verbeteren wordt zo onmogelijk gemaakt. De werknemer kan terecht bij ieder ziekenhuis voor eenzelfde prijs. Nu moeten ziekenhuizen afzonderlijk onderhandelen om de “schaarse” vacatures te vullen. Aanbod en vraag ontwikkeling krijg je dan. Flexwerkers en ZZP’ers moeten hun eigen pensioen opbouwen en perioden van werkloos zijn zelf opvangen. Dat kost wat. Die “extra” inkomsten worden nu door het oprichten van de “marktplaats” onmogelijk gemaakt. Zonder vast contract hetzelfde krijgen als met vast contract is geen goed vooruitzicht. Risico’s worden afgewenteld op de werknemers.
    Waar blijven de vakbonden in deze?
    En de NMa en NZa? Komt dit initiatief de markt ten goede of de positie van 1 partij in het zorgveld: de werkgevers in de vorm van de ziekenhuizen?
    Die werkgevers moeten uit het toegekende budget uit de kosten en winst zien te behalen. Dat kan onder andere door de loonsontwikkeling af te remmen of terug te dringen. 2.5% toegestane groei, netto, is immers het maximum. Dan kan je geen extra loonstijgingen hebben is dan de gedachte.
    De ambtelijk vastgestelde budgetten voor ziekenhuizen wordt zo verhaald op de burger in de vorm van verplegend personeel. Het is zoals Gerrit Zalm het in buitenhof vertelde: de burger is altijd de klos en de betalende partij in dit land. Die burger zal zich moeten aanleren te doen alsof hij werkt nu de Overheid en werkgevers meer en meer doen alsof zij betalen.

  7. In eerste aanleg lijkt me dit een mooi samenwerkingsproject. Als het gaat werken zoals omschreven door de organisaties in het persbericht, dan lijkt het me qua uitgangspunten een prima manier van het omgaan met talent. Het zal wel een proactief HR management vergen.
    Er zijn wel een aantal voorbeelden van gemeenten met soortgelijke initiatieven geweest. Probleem daar was dat de interimpoules vaak niet gevuld waren met het ‘beste talent’ dat aanwezig was. Om het eufemistisch uit te drukken. Een talentpoule moet geen verkapt outplacement traject worden. En bij multinationals willen managers nog wel eens vast klampen aan de sterren binnen hun eigen team. Het kunnen wisselen van werkomgeving en snel effectief elders inzetbaar te zijn, dat vergt zowel binnen zorgteams als op managementfuncties vaak net even wat extra’s. Extra’s die dat personeel nu juist zo waardevol maakt voor de eigen organisatie. Ben benieuwd of de betrokken managers binnen deze ziekenhuizen hun pareltjes wel (tijdelijk) durven af te staan aan de buren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.