Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Mark van Dorresteijn
De medicatieveiligheid in de langdurige zorg schiet tekort. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport Medicatieveiligheid voor kwetsbare groepen in de langdurige zorg en zorg thuis onvoldoende. Vooral de thuiszorg en gehandicaptenzorg laten steken vallen.
Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

De inspectie heeft 208 zorgorganisaties bezocht tussen mei 2009 en maart 2010. De bezochte verpleeghuizen hadden hun zaken relatief goed op orde, maar bij slechts een kwart was geen enkele verbetering nodig. Ook de verzorgingshuizen doen het redelijk, maar moeten bijna allemaal verbeteringen aanbrengen. Bij de 49 bezochte thuiszorgorganisaties is de medicatieveiligheid “slecht gewaarborgd”, stelt de inspectie. Bijna alle 49 hebben een hoog risico op vier of meer veiligheidsaspecten, bij een derde zijn er zeer hoge risico’s. Ook in bijna alle bezochte organisaties voor gehandicaptenzorg trof de inspectie een groot aantal hoge risico’s aan.

Overdracht medicatiegegevens

De IGZ houdt de komende tijd in de gaten of de betrokken instellingen die op een of meer onderwerpen hoge of zeer hoge risico’s scoren, die gevaren snel aanpakken. Ze gaat in 2011 de naleving toetsen van de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens, waar de meeste bezochte organisaties zich niet aan houden. De inspectie roept zorginstellingen op om de veldnormen na te leven en betere afspraken te maken met huisartsen en apothekers. De thuiszorg moet met spoed normen opstellen voor verantwoorde medicatiehulp. Voor de hele langdurige zorg zijn veldnormen nodig over het benodigde deskundigheidsniveau.

Taskforce Medicatieveiligheid

De beroepsorganisaties van apothekers KNMP en NVZA hebben een Taskforce Medicatieveiligheid opgericht, samen met de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging ActiZ en de beroepsorganisatie Verenso van specialisten ouderengeneeskunde. “De overheid moet ook de randvoorwaarden scheppen om de risico’s in de medicatieveiligheid te verkleinen,” zegt ActiZ-directeur Aad Koster. “Het kost toch geld als het zorgpersoneel bijgeschoold moet worden en als er controle moet zijn door een tweede persoon bij het uitzetten van medicatie in de thuissituatie.”

Complexe werkelijkheid

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wist nog niet van de Taskforce, maar is volgens een woordvoerder wel druk bezig met medicatieveiligheid. “We werken aan een nieuwe versie van de Handreiking medicatiebeleid. Medicijnen brengen altijd risico’s met zich mee en de werkelijkheid is vaak complex. In onze sector speelt bijvoorbeeld altijd de eigen zelfstandigheid van cliënten en de vraag in hoeverre je daarin ingrijpt. Bovendien zijn veel partijen betrokken.”

Ongelukken voorkomen

Cliëntenorganisatie Platform VG wil met de VGN overleg over een snel verbeterplan. “De problemen zijn zo ernstig dat meteen actie moet worden ondernomen om ongelukken met medicijnen te voorkomen”, vindt directeur Wim Drooger. De patiëntenkoepel NPCF en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden wil dat zorgverleners meer scholing krijgen en dat zorginstellingen een beroep kunnen doen op de openbare apotheek voor ondersteuning. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees meer:

Rapport: Medicatieveiligheid voor kwetsbare groepen (PDF)

Lees ook:

‘Elektronisch voorschrijven van medicijnen verplicht’

Helft verpleegkundigen betrokken bij medicatiefout

IGZ richtlijn: Veilige overdracht medicatiegegevens

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. in de praktijk blijkt dat medicatie uitgegeven door steeds lager opgeleid personeel. Nu al wordt aan ROC opleidingen niveau 2 gevraagd om bijscholing medicatie te geven en dat wordt gedaan.
    Het wordt tijd dat in de zorg niet steeds lager opgeleid personeel ingezet gaat worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.