Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicijnenmarkt blijft op slot

Zorgverzekeraars accepteren uitstel van meer marktwerking bij de verstrekking van geneesmiddelen. In ruil leveren apothekers een deel van hun omstreden bonussen en kortingsregelingen in. Daardoor worden medicijnen goedkoper.

Dat is de kern van een principeakkoord tussen alle betrokkenen, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, dat circuleert op internet. Bedoeling is om de dag voor Prinsjesdag de handtekeningen te zetten, maar partijen zijn het nog niet eens over de duur. Zorgverzekeraars willen zich voor hooguit een jaar vastleggen, maar apothekers en medicijnfabrikanten zetten in op een akkoord voor twee jaar.

Gat in begroting

Volgens bronnen van het Financieele Dagblad oefent het ministerie van Volksgezondheid, dat een gat in de begroting van een miljard euro moet wegwerken, druk uit om te tekenen. In het akkoord leveren apothekers meteen euro 340 miljoen in. Bovendien gaat in tegenstelling tot eerdere plannen hun vaste vergoeding niet omhoog, wat nog eens enkele honderden miljoenen scheelt. Het ministerie geeft geen commentaar.

Bonussen

Ondanks het financiële voordeel zijn verzekeraars niet enthousiast, omdat het principe van bonussen en kortingsregelingen overeind blijft. Apothekers bedingen deze voordelen bij de fabrikanten van patentvrije medicijnen en steken de honderden miljoenen in eigen zak. Ze zeggen dat geld nodig te hebben omdat hun vaste vergoeding te laag zou zijn. Het gevolg is dat de patentvrije medicijnen, goed voor ruim euro een miljard per jaar, meer dan twee keer zo duur zijn als noodzakelijk.

Marktwerking

Verzekeraars willen af van de ondoorzichtige bonuscultuur en pleiten voor invoering van marktwerking. Met een zogenoemd preferentiebeleid willen ze de apothekers dwingen om goedkopere varianten van hetzelfde medicijn te leveren. Dan valt er voor apothekers niets meer te onderhandelen en vallen hun extra’s weg, is de gedachte. In ruil mag de vaste apothekersvergoeding iets omhoog.

Inkoopvoordelen blijven

In het principeakkoord mogen de bonussen en kortingen echter blijven bestaan. ‘Een deel van de inkoopvoordelen blijft noodzakelijk voor de dekking van de praktijkkosten’, staat er.

Geen preferentiebeleid

Verzekeraars moeten in het akkoord pas op de plaats maken met het preferentiebeleid. De huidige experimenten daarmee blijven overeind, maar plannen om deze vorm van marktwerking uit te breiden tot bijvoorbeeld de twintig meest gebruikte medicijnen, gaan in de ijskast. Verzekeraars mogen hooguit individueel proberen om een preferentiebeleid te voeren, wat volgens bronnen veel minder effectief is dan een gebundeld inkoopbeleid. (Het Financieele Dagblad)

Links:

Medicijnenverkoop volop ter discussie

4,3 miljard euro aan medicijnen in 2006

‘Macht van farmaceutische industrie moet ingeperkt’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.