Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijngebruik tijdens Ramadan onder de maat

Mark van Dorresteijn
Het vasten door moslims tijdens Ramadan heeft invloed op hun medicijngebruik. Een speciale Ramadancheck van zorgverzekeraar Agis en apothekersketen Mediq moet voorkomen dat er onnodige gezondheidsproblemen ontstaan.
Medicijngebruik tijdens Ramadan onder de maat

Volgens Agis en Mediq zijn patiënten zich niet altijd bewust van het nut en de noodzaak om zich aan de voorgeschreven medicijnen te houden. Zo worden medicijnen op verkeerde tijdstippen ingenomen, kuren worden vroegtijdig beëindigd of medicijnen worden geheel niet gebruikt. In veel gevallen merken patiënten in eerste instantie niks van het onjuiste gebruik en zijn de gevolgen pas later merkbaar.

Medicijngebruik

“We besteden samen met Mediq voor en tijdens de vastenperiode extra aandacht aan het medicijngebruik van moslims”, stelt Roland Eising, accountmanager Farmacie bij Agis. “Ongeveer 70 procent van de islamitische apotheekbezoekers wil vasten, maar weet vaak niet hoe ze moeten omgaan met hun medicatie tijdens deze periode. Meestal wordt de volledige behandeling stopgezet, waardoor de gezondheidsrisico’s toenemen.”

Een woordvoerder van Agis laat aanvullend weten dat zij geen cijfers hebben over de grootte van de groep moslims die mogelijk problemen ondervindt met het medicatiegebruik tijdens de Ramadan.

Overleg

Marten Waalkens, apotheker bij Mediq Apotheek: “Voor en tijdens de vastenperiode attenderen apothekers moslims op de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een persoonlijk en deskundig advies over medicatiegebruik tijdens de Ramadan. In de Mediq Apotheek wordt samen met de patiënt een overzicht gemaakt van de innamemomenten van de medicatie. Indien nodig wordt deze aangepast, al dan niet in overleg met de huisarts of specialist.”

Extra noodzaak

De noodzaak om de groep vastende moslims te begeleiden bij hun medicijngebruik is nu extra groot. De Ramadan valt de komende jaren in de zomerperiode waardoor de tijd waarin zij mogen eten en drinken is gereduceerd tot zes uur per dag. Daartoe behoort ook medicatiegebruik. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Dossier medicatieveiligheid

Actueel medicatieoverzicht ouderenpsychiatrie ontbreekt

Helft minder medicatiefouten door gebruik barcodes

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.