Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

“Meer dode baby’s als Sionsberg geboortezorg afstoot”

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als De Sionsberg de geboortezorg moet afstoten, zullen er meer baby’s sterven rond de geboorte. Ook het ziekenhuis zelf is dan ten dode opgeschreven.
Meer dode baby’s als Sionsberg geboortezorg afstoot

Dit betoogt de medische staf van De Sionsberg in de brandbrief die vandaag is rondgestuurd. Stafbestuurslid Martijn Möllers: ‘Wanneer de geboortezorg verdwijnt, is er ook geen draagvlak meer voor de kindergeneeskunde. Dan staat ook de 24-uurs acute zorg op de tocht. Specialisten en aanhangend personeel zullen vertrekken. Het wordt een sterfhuisconstructie.’

Laagste sterftecijfer

De medische staf denkt dat de keuze wordt ingegeven door het kostenaspect en niet door de kwaliteit van de zorg. Möllers: ‘Wij hebben het laagste sterftecijfer van Friesland: 4,4 overleden baby’s per 1000 geboortes. Landelijk ligt dat op 11,3 en in de rest van Friesland op 9,1. Ook in aanmerking genomen dat wij gecompliceerde bevallingen verwijzen naar het umc Groningen, ligt het sterftecijfer nog maar op 5,5.’ Als de geboortezorg uit Dokkum verdwijnt, moeten aanstaande moeders naar een centrum met een hoger sterftecijfer en de reistijd is langer waardoor de risico’s toenemen, zo betoogt de medische staf. Möllers denkt dat de kwaliteit van de geboortezorg in De Sionsberg zo goed is vanwege de goede samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en hun goede bereikbaarheid.

Financieel kwetsbaar

Op 7 mei besloot het bestuur van De Sionsberg opnieuw om de klinische geboortezorg te schrappen. Bestuurder Johan Wagenaar zegt dat hij deze zorg niet meer verantwoord kan aanbieden. Het ziekenhuis is financieel kwetsbaar. Door het lage aantal bevallingen per jaar, is de klinische geboortezorg niet kostendekkend te maken. Zorgverzekeraar De Friesland en de Inspectie voor de Gezondheidszorg willen deze zorg niet langer ondersteunen.

Zorgverzekeraar

De medisch specialisten van De Sionsberg hebben een plan ingediend waarbij de eerste en tweedelijns geboortezorg samen worden gebracht. ‘We wilden daarvoor één prijsafspraak maken, dat is ook gunstig voor de zorgverzekeraar.’ Möllers zegt dat bestuurder Johan Wagenaar achter zijn medische staf staat, maar onder druk wordt gezet door de igz en zorgverzekeraar De Friesland. ‘Als De Friesland hier geen zorg meer inkoopt, gaat het ziekenhuis failliet.’

Taakgroep

De Friesland laat bij monde van een woordvoerder weten dat het de verzekeraar gaat om: kwaliteit, veiligheid en toekomstbestendigheid. In januari heeft De Friesland geconcludeerd, samen met de andere gesprekspartners, dat de geboortezorg zoals deze nu wordt gegeven, niet toekomstbestendig is. ‘We weten niet voor honderd procent zeker dat dat goed blijft gaan. Het plan voor een geïntegreerde eerste en tweedelijnszorg, brengt daar geen verandering in.’ Er is een taakgroep opgericht met een onafhankelijk voorzitter die zich gaat buigen over een alternatieve inrichting van de geboortezorg in Noordoost-Friesland. ‘In de commissie zullen ook de betrokken zorgverleners zitten. Wij verwachten dat de goede aspecten van de geboortezorg zoals die nu is in De Sionsberg in de plannen worden meegenomen.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verlies geboortezorg bedreigt fusie Sionsberg

Sionsberg en Nij Smellinghe willen fuseren

De Sionsberg wordt centrum voor planbare zorg

Sionsberg mag acute zorgpost langer open houden

De Friesland is boos op De Sionsberg

Ziekenhuis De Sionsberg staat onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.