Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld en aandacht voor palliatieve zorg

Het kabinet trekt 8 miljoen euro extra uit voor de palliatieve zorg. Een deel wordt besteed aan de implementatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg. Ook wordt aandacht gegeven aan bewustwording bij het bredere publiek.
Chema Fotolia 84736684 660

De financiële middelen worden onder andere besteed aan de implementatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg, dat voor alle professionals in de zorg zal gelden. Het kader geeft aan wat goede palliatieve zorg inhoudt. Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat een palliatief team in het ziekenhuis beschikbaar is om advies en begeleiding te bieden bij klinische patiënten. VWS-minister Hugo de Jonge juicht deze ontwikkelingen toe. Met de KNMG, IKNL en de coöperatie Palliatieve zorg is de minister bezig een aantal belangrijke randvoorwaarden te creëren om de implementatie mogelijk te maken. Specifiek kijkt De Jonge naar de realisatie van een individueel zorgplan voor de laatste fase van iemands leven en naar het updaten van kwaliteitsrichtlijnen palliatieve zorg.

Coördinatie

Om te zorgen dat organisaties in de palliatieve zorg hun activiteiten beter coördineren, is de coöperatie Palliatieve zorg Nederland opgericht. De basis van die activiteiten is het kwaliteitskader. De coöperatie doet onderzoek naar de regionale inrichting van de palliatieve zorg met netwerken. De resultaten van dit onderzoek verschijnen eind dit jaar.

Vrijwilligers

Een substantieel deel van de gelden wordt besteed aan het programma Palliantie van ZonMw en aan de ophoging van het budget van de regeling Palliatieve terminale zorg waarmee de financiële armslag van hospices en de inzet van vrijwilligers wordt vergroot. De Jonge wil verder dat er op het gebied van kinderpalliatieve zorg een landelijk dekkend netwerk van kindercomfortteams komt.

Bewustwording

Ook wil minister De Jonge graag dat er meer bekendheid komt over palliatieve zorg bij professionals en het bredere publiek. Veel mensen weten niet dat extra zorg en ondersteuning mogelijk is vanaf het moment dat ze te horen krijgen dat ze niet beter kunnen worden. Ook denken veel mensen dat palliatieve zorg alleen gaat over de zorg in de laatste paar dagen voor het overlijden en slechts medische zorg bevat. Daarom wordt een communicatieaanpak opgesteld. De Jonge schrijft in de Kamerbrief over de verbetering van de palliatieve zorg: ‘Ik wil dat de term palliatieve zorg bekender wordt en – misschien nog wel belangrijker – dat waar het voor staat bekender wordt bij mensen. Ik wil voorkomen dat mensen dan met ‘lege handen naar huis worden gestuurd’, niet weten waar ze terecht kunnen of onnodig toch maar doorbehandeld worden.’

Bekostiging palliatieve zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in het kader van bekostiging van de palliatieve zorg in relatie tot het kwaliteitskader vijf thema’s opgesteld: markering palliatieve fase, integrale/transmurale patiëntvolgende bekostiging, regie bij de patiënt, keuze zorg/zorg naar behoefte en regionale verschillen. Ook zijn er mogelijkheden om experimenten rond palliatieve zorg op een innovatieve manier te bekostigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.