Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer klachten, minder geschillen over zorgverzekeringen

Redacteur Zorgvisie
De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft in 2015 11 procent meer klachten afgehandeld dan het jaar ervoor. Het aantal geschillen dat werd behandeld is daarentegen licht gedaald, zo blijkt uit het jaarrapport.
Klacht - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

In totaal werden er ruim 2650 klachten en 502 geschillen afgehandeld door de SKGZ. Het aantal klachten nam met 11 procent toe ten opzichte van 2014, terwijl het aantal geschillen juist licht daalde, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Klachten over pgb
In 2015 werden er voor het eerst klachten ingediend over het persoonsgebonden budget verpleging en verzorging (pgb vv). Dat komt doordat dit pgb vanaf vorig jaar deel uitmaakte van de zorgverzekeringswet. De klachten die hierover binnenkwamen gingen vooral over de hoogte van het pgb of de indicering.  

Premieklachten
Ook het aantal klachten over de premie nam in 2015 toe. Hierover kwamen 16,5 procent meer klachten binnen. Volgens de Ombudsman Zorgverzekeringen, die de klachten afhandelt, komt dit vooral door wanbetalers, mensen die een premieachterstand van zes maanden hebben.

Andere klachten
Apotheken merkten in 2015 dat er meer klachten binnenkwamen over het in rekening brengen van een eerste uitgiftegesprek, meldt ZN. Daarnaast trokken veel verzekerden aan de bel over het inloggen met een DigiD, wat op veel websites van zorgverzekeraars wordt vereist, terwijl niet iedereen over een DigiD beschikt.

Geschillen
Waar het aantal klachten toenam in 2015, waren er juist iets minder geschillen waar de Geschillencommissie Zorgverzekeringen naar moest kijken. Het aantal geschillen waar een bindend advies over moest worden uitgesproken nam af met 6,5 procent. Van alle geschillen ging 28 procent over premiezaken.

Dossier transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.