Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen nemen vrijwillig eigen risico

Redacteur Zorgvisie
Dit jaar hebben meer mensen voor het vrijwillig eigen risico gekozen dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar het vrijwillig eigen risico.
Eigen risico - 400.jpg

In 2006 koos 5 procent van de verzekerden voor het vrijwillig eigen risico, dit jaar is dat opgelopen tot 12 procent, blijkt uit het rapport van het CPB. Het vrijwillig eigen risico komt boven op het verplichte eigen risico van 385 euro, en kan in stapjes van 100 euro opgehoogd worden tot 885 euro. In ruil voor een hoger eigen risico, krijgen verzekerden korting op hun premie. In 2007 kozen de meeste mensen met een vrijwillig eigen risico ervoor om het met 100 euro te verhogen, in 2016 koos 71 procent voor het maximale bedrag van 885 euro.

Vrijwillig eigen risico gunstig
Volgens het CPB is het voor 80 tot 90 procent van de verzekerden die voor een vrijwillig eigen risico kozen gunstig geweest. Bovendien had 50 procent van de verzekerden met een ‘normaal’ eigen risico ook baat gehad bij een vrijwillig hoger eigen risico, omdat hun zorgkosten lager zouden zijn uitgevallen dan het verplichte eigen risico plus de gemiddelde premiekorting die ze hadden gekregen vanwege het vrijwillige eigen risico. Volgens de gegevens van het CPB kozen over het algemeen meer mannen dan vrouwen voor een vrijwillig eigen risico en meer jongeren dan ouderen. Ook kozen meer mensen met een hoog inkomen ervoor dan mensen  met lagere inkomens en namen meer hoogopgeleiden dan laagopgeleiden vrijwillig een hoger eigen risico. Ten slotte blijkt dat mensen die weinig zorgkosten maken eerder geneigd zijn om een hoger eigen risico te betalen dan mensen met hogere zorgkosten.

Zorgverzekeraars houden meer over
Volgens het planbureau houden verzekeraars meer over aan mensen met een vrijwillig eigen risico dan aan de mensen die alleen het verplichte eigen risico betalen. Hoe groot het verschil is, kan niet exact worden vastgesteld. Wel is duidelijk dat het vrijwillig eigen risico een remmend effect heeft op zorggebruik, omdat mensen een groter deel zelf moeten betalen. Bovendien doen ze aan zelfselectie, schrijft het CPB. Ze bekijken bijvoorbeeld of ze in het volgende jaar een bepaalde behandeling willen ondergaan en maken op basis daarvan een keuze voor het vrijwillige eigen risico of de verplichte bijdrage. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de vorm van eigen risico de risicosolidariteit niet aantast. De winst die zorgverzekeraars behalen op deze verzekerden behalen geven ze niet helemaal aan hen terug via de premiekortingen. Ze gebruiken die om premiestijgingen van andere polissen, die geen winst geven, in te dammen.

Rol vrijwillig eigen risico  
Minister Schippers schrijft in een brief aan de kamer dat het vrijwillige eigen risico een belangrijke rol vervult in het zorgstelsel. ‘Zo biedt het een keuzemogelijkheid aan verzekerden. Deze keuzemogelijkheid acht ik noodzakelijk voor het draagvlak van gezonde verzekerden voor ons solidaire zorgstelsel’, schrijft de minister. Ze noemt ook het feit dat mensen door de mogelijkheid ook bewuster worden van de kosten van zorg. ‘Dit heeft een positief effect op de collectieve zorguitgaven. Aangezien er ook uit dit onderzoek geen bewijs is dat het vrijwillig eigen risico de risicosolidariteit aantast, zie ik dan ook geen reden om het vrijwillig eigen risico te herbezien.’

Lees het rapport onderaan deze pagina.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.