Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ziekenhuisopnames door medicijnmisbruik

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik is niet afgenomen. Aanbevelingen uit een eerdere studie zijn onvoldoende nagevolgd.
geld.medicijnen.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat stellen hoogleraren Miriam Sturkenboom en Patricia van den Bemt van het Erasmus MC in het “Eindrapport vervolgonderzoek medicatieveiligheid“. Het rapport is een vervolg op het “HARM Wrestling (HW)-rapport” uit 2009. 

Breuken en flauwvallen
Het onjuist gebruik van geneesmiddelen veroorzaakt vooral botbreuken, nierfunctiestoornissen en hyper- of hypoglykemie. Boosdoeners zijn benzodiazepinen, bloeddrukverlagende middelen en diabetesmiddelen. Als huisartsen en apothekers beter rekening zouden houden met leeftijd, gewicht en conditie van hun patiënten, zouden veel ongelukken met medicijnen kunnen worden voorkomen. Beschermende maatregelen als het uitvoeren van bloedbepaling bij de start van de behandeling met een plaspil, worden te weinig genomen.  

Toename
In 2004 en 2008 waren 10.000 tot 16.000 van de acute ziekenhuisopnames per jaar het gevolg van inname van geneesmiddelen. Het ministerie van VWS stelde in 2009 aanbevelingen op, in het zogeheten HARM Wrestling (HW)-rapport, om deze vermijdbare opnames tegen te gaan. Tussen 2009 en 2013 zijn de potentieel vermijdbare opnames niet afgenomen, maar juist toegenomen, vooral in de groep 65-plussers. Zij worden vier keer zo vaak opgenomen na medicijnfouten en de helft van deze ziekenhuisopnames is vermijdbaar. Bij personen tussen de 18 en 65 jaar is een kwart van deze opnames vermijdbaar.

Beter navolgen
De onderzoekers bevelen aan om de oorspronkelijke aanbevelingen nog nadrukkelijker onder de aandacht te brengen van huisartsen en apothekers. Zorggegevens die nodig zijn om te beoordelen of een patiënt een verhoogd risico loopt op een geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopname dienen systematischer te worden verzameld, vastgelegd, toegepast en gedeeld met andere zorgverleners die rechtstreeks bij de farmacotherapie zijn betrokken.

Medicatieveiligheid
Het onderzoeksrapport is opgesteld voor het ministerie van VWS vanuit een samenwerkingsverband onder leiding van het Erasmus MC (Rotterdam) met het NIVEL (Utrecht), Radboud UMC (Nijmegen) en PHARMO (Utrecht)

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.