Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Megalening AMC van bankenconsortium

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft onlangs een kredietovereenkomst getekend van 635 miljoen euro met een consortium van ING, Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.
Megalening AMC van bankenconsortium

Het gaat volgens het FD over een van de grootste kredieten in de Nederlandse zorgsector van de afgelopen jaren. Het geld wordt gebruikt voor verbouwingen, nieuwbouw en werkkapitaal. Banken zijn de afgelopen jaren veel minder scheutig geworden met het financieren van ziekenhuizen. Een belangrijke reden is dat ziekenhuizen door het wegvallen van overheidsgaranties niet langer gelden als goudgerande debiteuren.

Bankenconsortium

Ook de overeenkomst tussen het AMC en het bankenconsortium draagt de sporen van de nieuwe verhoudingen. Tot voor een paar jaar geleden werden er doorgaans eenvoudige lineaire leningen verstrekt met een kleine opslag boven de geldmarktrente en een looptijd van algauw veertig jaar. “Veertig jaar behoort in deze markt niet meer tot de mogelijkheden”, zegt vicevoorzitter van de raad van bestuur van het AMC, Ruud Hopstaken in de krant.

Renteopslag

Hij is blij dat hij een overeenkomst heeft kunnen afsluiten voor twintig jaar, vooral in het licht van de onzekerheden die voortvloeien uit de discussie over specialisatie in de ziekenhuiszorg. “Het renteniveau was niet het belangrijkste voor mij, het ging mij vooral om de looptijd.” De renteopslag ligt niet vast, maar wordt telkens na twee tot vijf jaar aangepast.

Pensioenfonds

Aanvankelijk was het AMC in gesprek met twee bankconsortia, maar één van de twee viel al snel af. Het universitaire medisch centrum is ook in gesprek geweest met een pensioenfonds. De afgelopen tijd is door kenners van de zorgmarkt geopperd dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen wellicht een rol kunnen spelen bij de financiering van ziekenhuizen.

Reëel rendement

In het geval van het AMC bleek dat echter nog ‘een brug te ver’. Volgens Hopstaken ging het pensioenfonds niet voor een maatschappelijk rendement, maar voor een reëel rendement. “Dan kunnen we ons net zo goed door een bank laten financieren.”

Waarborgfonds

Het AMC is nog in gesprek met het Waarborgfonds voor de Zorgsector over een borging van de lening. Het is nieuw dat een universitair ziekenhuis een borging aanvraagt. Hopstaken: ‘In het verleden hadden we vanwege het sterke overheidsstempel zo’n borg niet nodig. Nu staan we met één been in de markt, en wordt dat wel interessant.’ Het AMC is ook nog in gesprek met de Europese Investeringsbank, die eventueel een deel van de lening overneemt.

Stelselwijziging

Hopstaken legt er de nadruk op dat de lange looptijd van de lening zekerheid geeft in onzekere tijden. Vooral de stelselwijzigingen in de zorg, zoals het verdwijnen van de vaste budgetten en overheidsgaranties voor investeringen, nopen tot zekerheid over de financiering.

Competitief

De ziekenhuissector is tegenwoordig een competitieve markt, zegt Hans van der Noorda, ceo banking Benelux bij ING. “Het is een sector waar kredietaanvragen net zo worden behandeld als in andere sectoren.” Een ziekenhuis wordt beoordeeld op marktpositie, activiteiten en management. “De zesde bakker in de straat gaan wij niet meer financieren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Banken: onduidelijkheid belemmert financiering ziekenhuizen

Banken financieren nieuwbouw Medisch Spectrum Twente

Nederlanders licht positief over private investeerders in de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.