Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor verdwijnen huishoudelijke hulp

Mark van Dorresteijn
Ieder(in) en Per Saldo zijn een meldpunt gestart voor mensen die huishoudelijke hulp verliezen als gevolg van de zorgtransitie.
Meldpunt voor verdwijnen huishoudelijke hulp

Steeds meer gemeenten laten volgens belangenorganisaties Ieder(in) en Per Saldo weten dat hulp bij de huishouding straks niet meer vergoed wordt. Het schoonmaakdeel wordt bij veel gemeenten ondergebracht in de algemene voorzieningen.

Meldpunt

Bij het meldpunt van Ieder(in) kwam bijvoorbeeld een melding binnen van een chronisch zieke vrouw die van de gemeente Heerenveen te horen kreeg dat haar huishoudelijke hulp zou worden geschrapt. ‘Kunt u niet zelf uw huis schoonhouden, dan krijgt u geen hulp meer van de gemeente. U moet dit in het vervolg zelf regelen’, schrijft de gemeente volgens Per Saldo. Per Saldo en Ieder(in) vinden het schrappen van voorzieningen zonder te kijken naar iemands persoonlijke situatie onverantwoord. Bovendien gaat het wettelijk gezien niet voor iedereen op. In een persoonlijk gesprek met de zorgvrager moet steeds gekeken worden naar een passende oplossing. ‘En dat geldt al helemaal voor de mensen die op dit moment een indicatie voor huishoudelijke hulp hebben en waar geen verandering in hun situatie is opgetreden. Voor sommige mensen is een algemene voorziening geschikt, maar zeker niet voor iedereen.’

Gemeenten

Bij de gemeente Westervoort wordt voorgesteld om vanaf 2015 te volstaan met te verwijzen naar wat er al extern op de markt wordt aangeboden (particulier of via thuiszorg), en daarbij eventueel te bemiddelen. Amersfoort kiest ervoor om huishoudelijke hulp, ook wel HH1 genoemd, onder te brengen in een algemene voorziening. Mensen kunnen dan tegen betaling schoonmaakhulp inkopen bij bepaalde aanbieders.

Overgangsregelingen variëren

Gemeenten hebben ook verschillende overgangsregelingen voor hun inwoners. Deze variëren van 0 tot 24 maanden. Het meest gebruikelijk is een overgangstermijn van 6 maanden, dat betekent dat mensen tot 1 juli hun gebruikelijke zorg behouden.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.