Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mensen bezoeken gerichter de huisarts door onze app’

Mark van Dorresteijn
Voor, tijdens of na een huisartsenbezoek een geheugensteuntje hebben – dat is wat de Thuisarts-app biedt.
‘Mensen bezoeken gerichter de huisarts door onze app’

Artikel door: Marc Seijjlhouwer, redacteur bij De Ingenieur

De app gebruikt de informatie van de bijbehorende (mobiele) website om patiënten informatie te geven.  Via de app kan iemand klachten en aandoeningen opzoeken en vervolgens een advies krijgen: wel of niet naar de huisarts. Daarnaast is er een optie om tijdens het lezen over een mogelijke aandoening vragen te noteren, om later te vragen aan de arts, en tijdens of na een bezoek het behandelplan of andere notities toe te voegen. Ten slotte zit er een medicijnherinnering in de app.

Wat is het nut?

Mensen gebruiken vaak het internet als eerste bron van kennis bij een mogelijke ziekte. De informatie op het web is niet altijd even betrouwbaar. Thuisarts bestaat als website drie jaar, en is dankzij slimme Search Engine Optimalization één van de eerste hits bij zoeken op Google. Omdat de info op thuisarts een vertaling is van de richtlijnen voor huisartsen, levert het nuchtere en correcte informatie. Met de app komt die informatie nu ook eenvoudig op mobiel beschikbaar. Het zorgt ervoor dat mensen een weloverwogen besluit kunnen nemen om wel of niet naar de huisarts te gaan. ‘Een onderzoek onder gebruikers liet zien dat het huisartsbezoek met zo’n 2 procent afneemt’, vertelt Ton Drenthen, teamleider van Thuisarts. ‘Maar belangrijker is dat veel mensen die anders niet naar de huisarts gingen, dankzij de app wel zijn gegaan.’ De app zorgt er dus voor dat men gerichter een arts bezoekt.

Wie wordt er beter van?

Iedereen die medische informatie zoekt of ooit een huisarts bezoekt en wel eens vergeet om een vraag te stellen die hij of zij de dag ervoor bedacht. ‘Eigenlijk is de app voor iedereen handig, zéker om vlak voor een huisartsbezoek te gebruiken’, aldus Drenthen.

Wat komt er in de toekomst?

Op korte termijn werkt Thuisarts aan kleine verbeteringen, zoals videondersteuning. ‘Handig voor mensen die liever geen  tekst lezen’, vertelt Drenthen. ‘Verder is de app volgens ons al vrij compleet; hij is nu ongeveer een jaar beschikbaar op Android (en was er daarvoor al voor iOS) en hij werkt zoals we willen.’

Maar voor de iets verdere toekomst hebben ze grote plannen met de app. Op dit moment overleggen ze met andere beroepsorganisaties, zorgverzekeraars en andere partijen om de app een breder doel te geven. ‘Als we de website en app koppelen aan het HIS (huisartsen-infosysteem) , kunnen mensen bijvoorbeeld online afspraken maken met hun huisarts. Misschien wordt het zelfs mogelijk om zo een online consult met je eigen huisarts te plannen.’

Hebben die e-consults de toekomst?

‘Het zal zeker belangrijker worden’, denkt Drenthen. ‘Maar naar de huisarts gaan blijft onmisbaar. Zoals ik al zei, dankzij onze app kunnen mensen gerichter naar de arts toe: als het nodig is, zal de app dat vertellen. Kan iets met een online consult afgedaan worden, dan zegt hij dat ook. Zo krijgen de artsen dankzij de technologie meer tijd voor patiënten die het écht nodig hebben.’

Waarom doen jullie mee aan de wedstrijd?

‘De extra aandacht voor de app is natuurlijk een belangrijke reden. We deden vorig jaar ook al mee, en toen werden we tweede. De jury was onder de indruk, maar onze app was alleen voor Apple-producten beschikbaar en kostte bovendien nog geld. Inmiddels is hij gratis en zijn we ook op Android.

Denken jullie dus te gaan winnen?

‘Dat weet ik niet; de concurrentie is ook heviger geworden en er zijn veel nieuwe, innovatieve apps. Maar ik hoop dat we nog steeds indruk kunnen maken op de jury, ook omdat we hun belangrijkste kritiekpunten hebben aangepakt.’

Dossier: Health app award 2015

De Health app award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zinvolle app in de gezondheidszorg. In 2015 wordt de award uitgereikt tijdens het congres: Digitale Ontwikkelingen in de zorg op woensdag 24 juni in Utrecht.
Bekijk het dossier met alle berichten over de awards

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.