Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mentorschap voor ‘wilsonbekwame cliënten’

Stichting Mentorschap Utrecht (SMU) start mei 2007 met een cursus waarin vrijwilligers omgeschoold worden tot mentoren voor ‘wilsonbekwame personen’. Deze mentoren gaan cliënten van zorginstellingen helpen bij bijvoorbeeld het ondertekenen van zorg- en begeleidingsplannen.

Een groot deel van cliënten in zorginstellingen die dementie of een andere verstandelijke beperking hebben, zijn juridisch ‘wilsonbekwame personen’. Dat wil volgens de rechter zeggen dat zij niet in staat zijn hun eigen wil te bepalen en te uiten.

Familie

Een deel van deze cliënten wordt bijgestaan door familieleden bij het tekenen van contracten en dergelijke. Voor mensen die geen familieleden meer hebben, moet ook een aanspreekpunt en wettelijk vertegenwoordiger zijn die beslissingen kan nemen namens de cliënt.

Rechter

De SMU, onderdeel van het Mentorschap Netwerk Nederland, leidt vrijwilligers op die zorgen dat alles goed geregeld is voor deze cliënten. Na de cursus worden de geworven vrijwilligers door de kantonrechter benoemd en zijn wettelijk bevoegd om namens hun cliënt beslissingen te nemen op het persoonlijke vlak. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.