Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Menzis vergoedt verblijf Levenseindekliniek

Mark van Dorresteijn
Menzis gaat het verblijf en behandeling in de Levenseindekliniek vergoeden. Dat zegt Roger van Boxtel vandaag op het congres ‘Levenseindekliniek: noodoplossing of dé oplossing?’. De partijen hebben op 31 oktober een overeenkomst gesloten.
Menzis vergoedt verblijf Levenseindekliniek

Van Boxtel zegt dat hij en Menzis positief staan tegenover een zelfgekozen dood, op voorwaarde dat het allemaal zorgvuldig, verantwoord en waardig gebeurt. ‘Voorlopig is Menzis de enige zorgverzekeraar die er positief tegenover staat. Deze beslissing hebben we binnen onze organisatie niet lichtzinnig genomen. We hebben er goed met elkaar over gesproken. Uiteindelijk staat maar één vraag centraal: voldoet de kliniek aan de wettelijke eisen van zorgvuldigheid? Houdt ze zich aan de strenge regels die als voorwaarde worden gesteld? Er moet sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. En er moet altijd een tweede arts worden geraadpleegd, die zich onbevooroordeeld over het verzoek buigt. Als de kliniek aan deze regels voldoet, is er voor ons geen reden financiering ervan af te wijzen.’

Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek is voor mensen die niet meer willen leven maar om uiteenlopende redenen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Sinds de start in maart, 456 aanmeldingen gehad van mensen die niet meer willen leven. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Een deel van de aanvragen, 94 in totaal, werd afgewezen omdat de patiënten niet aan de criteria voldeden. Bijvoorbeeld omdat ze niet eerst hun verzoek om het leven te beëindigen bij de huisarts hadden neergelegd. 54 mensen waren overleden voordat de Levenseindekliniek in actie kon komen.

Euthanasiewet

Van Boxtel staat bekend als voorstander van euthanasie. Hij diende in 1998 een initiatief-wetsvoorstel in om artsen niet strafbaar te stellen voor euthanasie mits zij daarbij zorgvuldig handelen. Na uitstel is de wet uiteindelijk aangenomen op 12 april 2001 met een parlementaire meerderheid van D66, VVD en PvdA.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Valerie Kuypers )

Lees ook

Speech van Van Boxtel op het congres (PDF)

10 REACTIES

  1. En ik maar denken dat die klinieken er al zijn , met de naam VERPLEEGHUIS, alwaar vooral de non-communicatieve , bewegingsbeperkte patienten middels dehydratie , ondervoeding en verkeerde medicatie, te wijten aan ongeschoold , soms ondertallig , maar ook LAKS personeel , niet onderkende , onbedoelde en zeker ONGEVRAAGDE euthanasie verkrijgen ,onder de onverantwoordelijkheid van de zich nooit daarin herkennende DERIVATENBESTUURDERS die nu duidelijk tonen verzekerden als een te vermijden ofwel te liquideren kostenpost te zien en te behandelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Hulde voor dit besluit!De levenseindekliniek voorziet in een behoefte voor mensen zie ZELF vragen om euthanasie, maar dat van hun eigen arts niet krijgen. Euthanasie
    krijg je alleen als het vrijwillig en weloverwogen is.
    Deze kliniek geeft de mogelijkheid van een second opinion voor patienten die door hun arts niet geholpen worden.

  4. Bizar besluit dit. Levenseindeklinkiek. Alleen het woord al, het is een vorm van ondersteunde zelfmoord met een ‘humaan’ sausje. Tuurlijk was het wachten tot een zorgverzekeraar er in zou stappen. Als je op termijn te duur wordt, ga je naar de levenseindekliniek. Ziet dan niemand de (groeiende) macht van (zorg)verzekeraars….

  5. Als mensen de wens voor euthanasie toch eerst bij hun huisarts moeten leggen, zou er toch geen noodzaak moeten zijn voor zo’n kliniek. De criteria blijven toch ongewijzigd. Als de huisarts geen voorstander is van euthanasie, zou deze moeten doorverwijzen naar een collega, zodat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven en niet voor dat laatste stukje nog moeten verkassen. Er moet bezuinigd worden bij alle instellingen, waardoor zelfs sluiting dreigt en hier wordt weer een bom geld ingepompt. Hoezo zorg korter bij de mensen (thuis)!

  6. Tja, dit is echt iets voor (on)Menzis. De zorg voor mensen consequent niet vergoeden, zelfs hulpmiddelen die ze in het kader van de hulpmiddelen-wet moeten vergoeden, wijzen ze ongegeneerd af en laten hun verzekerden gewoon in de kou staan, maar levensbeeindiging is kassa, daarmee komen ze goedkoop van de verzekerde af.
    (on)Menzis zou zich moeten schamen. Die gaan niet voor de zorg, maar voor het geld. BAH!!

  7. Leuk. Is dit een uitbreiding van de basisverzekering of komt hiervoor een aparte aanvullende verzekering?? Krijgen de verzekerden vooraf of posthuum de nota voor de eventuele bijbetaling of het EIGEN RISICO ?? Wat gebeurt er met wanbetalers of minvermogenden ??
    Geen behandeling ?? Declareren via de AWBZ ?? Regeltjesland wordt steeds inventiever om ggz-opnamen te voorkomen ??

  8. Financieel is dit een verstandige beslissing van een zorgverzekeraar; wel eerst de nominale premie betalen. De rest volgt via de inkomensafhankelijke uit de algemene pot.
    De polisvoorwaarden van Menzis zullen dat wel aangeven.
    De verzekerden die gebruik willen maken van de levenseindekliniek behoren tot de op voorhand verlieslatende verzekerden; met de afschaffing van de ex poste en de nacalculatie worden deze patienten niet langer verevend.
    Menzis kan heel goed rekenen en rekent uitsluitend naar zichzelf toe.

  9. Dit is stoer van Menzis om twee redenen: 1. vele gelovige mensen zullen om principiele redenen zich elders verzekeren en 2. hiermee trek je verzekerden aan die hun einde voelen naderen. En dat zijn de duurste verzekerden waarvoor de risicoverevening fors tekort schiet. Financieel mag dit dan een rampzalige beslissing lijken, voor de zorg is dit een goed initiatief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.