Meten van PREMs en PROMs: belangrijke lessen voor de toekomst

Uit diverse beleidsinitiatieven blijkt dat het meten en gebruiken van patiëntervaringen voor nu en in de toekomst van groot belang blijft. Cruciaal voor de toekomst van PREMs en PROMs is onder meer om voor aanvang van meting één primair gebruiksdoel te kiezen.
uitkomstgerichte zorg
Getty Images / iStock

Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en Zorginstituut Nederland. Nivel-onderzoeker Dolf de Boer laat weten dat tien jaar geleden de nadruk van PROMs en PREMs nog lag op het verkrijgen van goede, betrouwbare en vergelijkbare scores voor de zorgaanbieders. ‘Dit is nog steeds belangrijk, maar we weten ook dat er meer voor nodig is om PROMs en PREMs ook echt te kunnen benutten. Denk hierbij aan het verfijnen van vragenlijsten en meetmethoden, het gebruik van de verworven informatie in de spreekkamer en het verrijken van resultaten met narratieven of klinische informatie. Hier wordt door veel partijen hard aan gewerkt.

0
728

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.