Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minder subsidie zorginstelling bij te hoog salaris

Mark van Dorresteijn
De gemeenteraad van Den Haag heeft ingestemd met een voorstel om subsidies te korten van instellingen waar de bestuursleden en/of medewerkers een salaris ontvangen boven de door de minister van VWS vastgestelde inkomensnorm, de zogeheten Wopt-norm.
Minder subsidie zorginstelling bij te hoog salaris

De subsidie wordt gekort voor het bedrag dat de bestuurders meer verdienen dan de landelijk vastgestelde norm. De gemeente kan besluiten hiervan af te zien als de instelling daadwerkelijk stappen zet op weg naar deze normen. Het nieuwe criterium wordt van kracht voor gemeentelijke subsidieaanvragen vanaf het jaar 2012. Het college wil hiermee zorgen voor ‘een doelmatige en verantwoorde besteding van publieke middelen’ en aansluiten bij een landelijk maatschappelijk geaccepteerd beloningsbeleid.

Wet normering topinkomens

De gemeente heeft het voorstel aangenomen om vooruit te lopen op de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). Daarin worden de topinkomens in de publieke en semipublieke sector geregeld. Het college verwacht dat de WNT niet eerder (en mogelijk zelfs later) dan 1 januari 2012 in werking zal treden en wil daar niet op wachten. Zodra de nieuwe wet in werking treedt, sluit de gemeente hier volledig op aan, verzekert een woordvoerder. “Tot die tijd gaan wij uit van de Wopt-norm.”

Organisaties

Een lijst van de gemeente Den Haag over 2009 toont aan dat zeven zorgorganisaties een subsidie van de gemeente ontvingen. In totaal verdienden daarvan zestien personen boven de Wopt-norm van 188.000 euro. Het gaat om organisaties als Stichting Bronovo-Nebo, Stichting Rivierduinen en Zorggroep Florence. Opvallend op de lijst is Parnassia Bavo Groep met acht functionarissen op de lijst. De organisatie kreeg in 2009 circa 14,3 miljoen subsidie. Op de lijst staan verder nog woningbouwcorporaties als Staedion en Stichting WoonZorg Nederland. Ook Politieregio Haaglanden staat op de lijst. Volgens de gemeente heeft de plicht om salarissen die de Wopt-norm overschrijden te publiceren geen effect gehad. Het lijstje instellingen en functionarissen is eerder langer dan korter geworden.

Reactie Parnassia Bavo Groep

Volgens Stephan Valk, bestuursvoorzitter van Parnassia Bavo Groep, geeft de lijst een verkeerd beeld van de werkelijkheid. “Ten eerste: de Parnassia Bavo Groep heeft zich altijd gehouden aan de salarisnormen die er voor de sector gelden en dat zullen we ook blijven doen. Zie hiervoor ook onze jaarverslagen. Ten tweede is de lijst verouderd en geeft dus geen goed beeld van de organisatie. In 2011 zijn er van deze lijst vier mensen vertrokken. Als de lijst conform de balkenendenorm van de minister wordt opgesteld, staan er nog twee mensen op de lijst. Deze twee bestuurders vallen binnen de huidige sectornorm voor de gezondheidszorg.

Wij voldoen aan alle eisen die de minister stelt en hebben dus geen probleem met het besluit van de Haagse Gemeenteraad. Wel hadden we het passend gevonden als de gemeente ervoor had gekozen ons vooraf de kans te geven op het voorstel te reageren en de betreffende lijst op een andere wijze te gebruiken in de publiciteit. Ten derde is de Parnassia Bavo Groep werkzaam in een aantal regio’s, heeft 8.000 medewerkers en verleent voor een bedrag van ruim 500 miljoen euro aan zorg. Het is vervelend dat de lijst suggereert dat er acht mensen bestuurder zouden zijn voor de subsidie van 14 miljoen van de gemeente Den Haag”. Valk laat tot slot weten dat indien de salarisnorm voor de zorg onverhoopt niet wordt opgenomen in de WNT, zij zich zullen verhouden tot de afspraken in deze dan geldende salarisnorm.

Specifieke sectornorm

“Het kan zijn dat er voor Parnassia Bavo een specifieke sectornorm geldt”, reageert de Haagse wethouder Sander Dekker. “Ons nieuwe beleid met betrekking tot topinkomens houdt ook rekening met die mogelijkheid. Maar wij zullen de argumenten en verklaringen van organisaties altijd kritisch toetsen. Is de sectornorm inderdaad gefiatteerd door de minister? Is de sectornorm correct toegepast? Van nu af aan ligt de bewijslast niet langer bij de gemeente, maar bij de organisaties die hun bestuurders en directeuren boven de Wopt-norm uitbetalen.”

G4

Dekker, verantwoordelijk voor het aangenomen voorstel, denkt dat het ook interessant is voor de andere steden van de G4 (Amsterdam, Utrecht en Rotterdam). Marleen Nieuwenhuis, woordvoerder van de gemeente Amsterdam, laat weten dat zij erg positief tegenover het plan staan. “Op dit moment zijn we aan het kijken in hoeverre de invoering mogelijk is. We werken aan een overzicht van instellingen met bestuurders die boven de Balkenendenorm verdienen.”

Bert Brehm, woordvoerder van de gemeente Rotterdam, laat weten dat het college er niet onwelwillend tegenover staat. “Maar er zijn nog wel wat haken en ogen. Wat doen we bijvoorbeeld aan kleine stichtingen waarbij de top een ton verdient? Of commerciële bedrijven die zich bezighouden met maatschappelijk ondernemen. Zij kunnen ook gemeentelijke subsidie aanvragen. Over vraagtekens gaan we nog goed nadenken.”

Gemeente Utrecht meldt dat zij het voorstel nog bestuderen. “Wij zullen nagaan welke door ons in belangrijke mate gesubsidieerde instellingen hun functionarissen meer dan de balkenendenorm betalen.” Daarna wil de gemeente kijken naar vervolgstappen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Raadsvoorstel Subsidieverstrekking bij topinkomens (PDF)

Onderzoeksresultaten Topinkomens 2009 (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.