Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister De Jonge verkent voorwaarden voor pleegzorg tot 21 jaar als standaard

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Minister Hugo de Jonge van VWS wil de leeftijdsgrens van jongeren in de pleegzorg structureel verhogen van 18 jaar naar 21 jaar. Met een verkenning gaat hij bekijken onder welke voorwaarden dat realiseerbaar is.
jeugdwet Jeugdhulp jeugdzorg gemeenten VWS
Foto: iStock

Minister De Jonge (VWS) wil de pleegzorg standaard verlengen tot 21 jaar, in plaats van de huidige 18 jaar. Dit bevestigt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee voldoet hij aan het verzoek van de commissie voor VWS die hem had gevraagd te reageren naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws dat pleegzorg tot 21 jaar de nieuwe standaard wordt.

Pleegzorg

Voor kwetsbare jongeren is de overgang naar volwassenheid (op hun 18e) extra moeilijk. Zij hebben vaak geen ondersteunend vangnet dat hen hier goed bij begeleidt. Gemeenten hebben vanuit de Jeugdwet een ‘jeugdhulpplicht’ voor hulp en ondersteuning aan jongeren tot 18 jaar. Momenteel is het nog standaard dat op die leeftijd de pleegzorgvergoeding stopt, terwijl pleegkinderen die geen stabiele jeugd hebben gehad, langere ondersteuning juist extra goed kunnen gebruiken voor een stabiele start van hun volwassen leven.

Standaard

Gemeenten hebben onder bepaalde voorwaarden wel de bevoegdheid om jeugdhulp die voor het 18e jaar is begonnen te verlengen tot 23 jaar. Bij pleegzorg maken gemeenten daar volgens de minister ook al meer gebruik van. Maar gezien de kwetsbare doelgroep wil De Jonge dat pleegzorg tot 21 jaar de regel wordt, waarbij de uitzondering op de regel de jongeren zijn die wél zelfstandig op eigen benen kunnen staan voor hun 21ste.

Verkenning

De Jonge wil invulling geven aan de afspraken die op de Jongvolwassenentop van 27 november jl. zijn gemaakt. In april komt hij daarom met de uitkomsten van de verkenning ‘Zorg voor de Jeugd’ die concrete voorstellen zal bevatten om de pleegzorg standaard te verlengen tot 21 jaar. De verkenning gaat in op de wensen van jongeren en pleegouders, de organisatorische en financiële aspecten voor pleegouders, pleegzorgorganisaties en gemeenten. Ook bekijkt het of het nodig is om de Jeugdwet te wijzigen om verlengde pleegzorg tot 21 jaar mogelijk te maken, of dat dit ook al mogelijk is op basis van bestuurlijke afspraken.

1 REACTIE

  1. Het is niet anders: de jeugd wordt in den brede kwetsbaarder en dat is altijd duur. De veel besproken kwetsbaarheid gaat namelijk nooit helemaal weg . De “kwetsbare oudere” wordt ook nog eens steeds jonger. Jongens laten in alle levensprocessen meer vertraging dan meisjes zien vlg het AD van vandaag. Iedereen wijst de omgeving aan, maar uit geneeskundig oogpunt ( biologische blik) is het kernprobleem bij de jeugd lichamelijk. Te weinig bewegen, hang en zithoudingen vanaf de geboorte zorgen voor gebrek aan neurotransmitters, onvoldoende werking van het neurohormonale stelsel en dan ontsnapt geen orgaan, ook de “hersenen” niet aan insuffieciente ontwikkeling, hoeveel liefde een kind ook krijgt. De waarschuwing, dat kinderen, die lichamelijk niet goed aan hun gezonde ontwikkeling toekomen: ongezonde lichaamshoudingen, stijfheid van spieren en gewrichten zullen ene steeds grotere lijst van kwetsbaarheden opbouwen. Dan is Zorg tot hun 21e geen overbodige luxe, maar had vermeden kunen worden.
    In de wetgeving is het houden van “kistkalveren” om diezelfde biologische/ geneeskundige reden verboden geraakt.De omgang met het kinderlichaam dient veel intelligenter te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.