Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Geen discussie over 2,1 miljard voor verpleeghuiszorg’

Anouk Brinkman
De 2,1 miljard euro die in het regeerakkoord is gereserveerd voor de verpleeghuiszorg staat niet ter discussie. Wel moeten verpleeghuizen het geld besteden zoals binnen het kwaliteitskader wordt afgesproken. Dat zegt minister De Jonge van VWS donderdag in het algemeen overleg over de ouderenzorg.
Foto: AdobeStock

Volgens minister Hugo de Jonge van VWS is er geen discussie over de noodzaak om extra te investeren in de verpleeghuiszorg. Het bedrag van 2,1 miljard euro is opgenomen in het regeerakkoord en ligt daarmee vast, aldus de minister. Tegelijkertijd benadrukt De Jonge dat verpleeghuizen het geld dusdanig moeten investeren dat de afspraken binnen het kwaliteitskader worden gehaald. Dit kader heeft voornamelijk betrekking op het halen van een personeelsnorm waarbij op elke acht ouderen twee medewerkers staan.

Contextgebonden norm

Naar aanleiding van berichtgeving in de media waren er tijdens het algemeen overleg veel vragen over het kwaliteitskader. Zo heerste er angst voor de resultaten van een contextgebonden norm, die ertoe zou kunnen leiden dat er minder personeel nodig is in verpleeghuizen dan berekend volgens de tijdelijke personeelsnorm. Hugo de Jonge plaatste vraagtekens bij deze stelling. De minister betwijfelde ten zeerste of deze conclusie wel kon worden getrokken en durfde deze uitspraak naar eigen zeggen niet te doen. Bovendien benadrukte hij dat de kwaliteitskaders door onafhankelijke instituten binnen het veld worden vastgesteld en er ieder jaar nieuwe ramingen worden gemaakt. Wel erkende de minister dat het voor verpleeghuizen een uitdaging wordt om voldoende personeel te vinden.

Nieuwe banen creëren

Uit onderzoek blijkt dat het opschalen van parttime-contracten met één uur per werknemer, kan leiden tot 20 duizend nieuwe banen, zo gaf de minister als voorbeeld. Het terugdringen van administratieve lasten zou 15 duizend banen schelen. Verder beaamde de minister dat de kortdurende contracten en grote flexibele schillen in de verpleeghuiszorg niet wenselijk zijn. ‘Als de honger op de arbeidsmarkt te groot wordt, kun je niet meer met dat soort kleine contracten werken.’

Geen plan B

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van de VVD, pleitte voor een plan B waarin wordt nagedacht wat er met het gereserveerde bedrag van 2,1 miljard gebeurt als verpleeghuizen onvoldoende personeel weten aan te trekken. Hugo de Jonge wierp dat voorstel resoluut van tafel. ‘Ik ben nooit van een plan B. Onze opdracht aan de verpleeghuiszorg is om alle mogelijkheden in te zetten om mensen te vinden. Ik vind dat de afgelopen jaren nog lang niet alles is gebeurd om dat voor elkaar te krijgen. Bij het onmogelijke scenario zijn we nog lang niet.’ Krimpregio’s vormen voor de minister geen uitzondering op de afspraken binnen het kwaliteitskader. ‘Ik wil geen afrekencultuur, maar ik wil wel dat we ons aan de afspraken houden. Ik zal daarom streng zijn en niet te makkelijk escapes bieden.’

De minister benadrukte het van belang te vinden dat de verantwoording die verpleeghuizen over het geld moeten afleggen niet gepaard gaat met allerhande checklists en pleitte daarom voor een single audit en één overkoepelende benchmark.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.