Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Momentum weigert VGZ-verzekerden te behandelen

Patiënten die bij zorgverzekeraar VGZ verzekerd zijn, worden dit jaar niet meer behandeld bij ggz-instelling Momentum. De instelling weigert nog langer VGZ-verzekerden te behandelen omdat zij het maximumbedrag dat de verzekeraar voor patiëntenzorg betaalt bereikt heeft.
Momentum weigert VGZ-verzekerden te behandelen
Foto: iStock

De instelling voert aan dat als ze doorgaat met het gratis behandelen van patiënten ze failliet gaat. Momentum, met locaties in Veldhoven, Nijmegen, Breda en ‘s-Hertogenbosch, zegt al voor honderdduizenden euro’s patiënten gratis te hebben moeten behandelen. Er is daarom een patiëntenstop ingevoerd.

Advocaat gezondheidsrecht Steef Verheijen zegt dat Momentum niet de eerste of enige zorginstelling in Nederland is die met dit probleem kampt. Andere ggz-instellingen liggen ook in de clinch met zorgverzekeraars. Ook andere zorginstellingen, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, hebben de noodklok al geluid of gedreigd met patiëntenstops.

Reactie VGZ

Volgens VGZ houdt Momentum zich niet aan eerder gemaakte afspraken over de omzet. ‘We maken afspraken met zorgaanbieders over de verwachte omzet. Dit leggen we vast in de vorm van omzetplafonds. In goed overleg kan daarvan afgeweken worden. In de tussentijd moeten verzekerden wel zorg krijgen. Zo staat het ook in de contracten met zorgaanbieders. Verzekerden mogen niet de dupe worden van omzetplafonds. Daarom geldt: een instelling moet de behandeling starten of doorverwijzen. Dat laatste kan eventueel in overleg met onze zorgadviseurs. Zo voorkomen we dat de behandeling te lang op zich laat wachten.’

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

2 REACTIES

  1. "Verzekerden mogen niet de dupe worden van omzetplafonds." aldus VGZ. Als zorgaanbieders falliet gaan, dan worden ze alsnog de dupe. Zorgverzekeraars moeten ophouden hun bedrijfsrisico's af te wentelen op aanbieders. Als er teveel schadelast is dan zullen ze moeten interen op het eigen vermogen of gaan huilen bij de overheid. Ziehier het failliet van ons zorgsysteem met 'marktwerking?' tussen zorgverzekeraars.

  2. Lees alle reacties
  3. VGZ eist dat de zorg doorgeleverd wordt. Na levering praten ze over eventuele bijbetaling. Dat wordt of 10% van de kosten vergoeden of zo'n lang traject dat het personeel van de zorginstelling even op de reserves moet gaan teren. Een eng machtsspelletje.
    Er is in dit soort situaties maar één partij aan te rekenen dat zijn eigen klanten de dupe worden. En dat is de zorgverzekeraar. Goed dat er een zorginstelling is die het eens gewoon benoemd. Er zijn nu tientallen zorginstellingen die zich herkennen in dit bericht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.