Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Mondriaan wil dat medewerkers salaris inleveren

De raad van bestuur van ggz-instelling Mondriaan overweegt de medewerkers te vragen om tijdelijk en vrijwillig 5 tot 10 procent van hun contracturen en salaris in te leveren. Dat meldt regionaal dagblad De Limburger.
Mondriaan wil dat medewerkers salaris inleveren

De ggz-instelling hoopt met het plan overheidsbezuinigingen op te vangen. Dat bevestigt Peter Peters, lid van de raad van bestuur in De Limburger. Onlangs maakte minister Schippers van VWS bekend dat ze 593 miljoen euro wil bezuinigen in de gehele ggz-sector. Mondriaan rekent erop dat het komende jaren 7 miljoen euro goedkoper zal moeten gaan werken.

Activiteiten afstoten

De raad van bestuur heeft de afgelopen weken de directeuren van alle divisies gevraagd met ideeën te komen over hoe dat gerealiseerd kan worden. Een van die ideeën is het tijdelijk inleveren van uren en inkomen. Andere plannen omvatten het afstoten van taken, zoals de zorg voor patiënten met complexe, aangeboren hersenafwijkingen. Die kunnen, volgens Peters, uitbesteed worden aan revalidatieinstelling Adelante. “Een definitief besluit nemen we pas na Prinsjesdag.”

Minder werken

Mondriaan heeft een personeelsomvang van 2400 fte’s. Zouden zij allemaal tijdelijk 10 procent minder gaan werken, dan moet hetzelfde aantal cliënten straks met 240 fte’s minder worden geholpen. Peters erkent dat zoiets ongetwijfeld grote gevolgen zal hebben voor de nu al bij sommige divisies maandenlange wachtlijsten. Hij betreurt dat en benadrukt dat dit “niet onze keuze is, maar die van Den Haag”.

Uren inleveren

Het idee voor het inleveren van uren komt van Noud Engelen, divisiedirecteur Ouderen. “Mijn voorstel is echt als tijdelijke maatregel bedoeld en gaat uit van solidariteit. Als er over een paar jaar via natuurlijk verloop weer genoeg ruimte is in de organisatie, krijgen mensen hun uren terug.”

Tijdelijke contracten

Ook Peters benadrukt dat zijn organisatie “juist niemand kwijt wil. Daarom vind ik dit ook zo’n prachtig idee”. Niettemin acht Peters de kans groot dat tijdelijke contracten niet verlengd zullen worden of personeel boventallig wordt verklaard. “Ik denk aan zo’n honderd man.”

Vakbonden kritisch

De vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak en FNV Bondgenoten reageerden erg kritisch. Ze vrezen voor de zorgkwaliteit en voor druk op niet-solidaire collega’s. De ondernemingsraad wilde niets zeggen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Hans de Veen nieuwe bestuursvoorzitter Mondriaan

Mondriaan op zoek naar joint ventures

BiOns thuiszorg wil ViVa!-personeel overnemen

ViVa!-personeel toch akkoord met salarisverlaging

Zorgvisie Bouwcongres

Hoe financieren zorginstellingen hun zorgvastgoed in de praktijk? Hoe gaan de financiers om met nieuwbouwplannen en waar moeten deze aan voldoen? Hoe houd je de bouwkosten in de hand? Neem daarom deel aan het Zorgvisie Bouwcongres en stel uw vragen aan de ervaringsdeskundigen. Meer informatie en aanmelden.

5 REACTIES

  1. Ga eens een aantal jaren terug in deze organisatie, fusie met Vijverdal.
    Wat is er toen gebeurd? Juist teveel mensen aan boord gehouden waardoor er binnen deze organisatie veel te veel overhead is ontstaan. Laat ze eens beginnen met het onslaan van een managementlaag.
    Kijk eens goed naar functies binnen Mondriaan niet aan de zorg gerelateerd.
    Wat heeft automatisering gekost de afgelopen jaren waar een externe een blanco check had en zijn gang kon gaan.
    Hoe zit het met het effectieve tijd van de behandelaren, overuren van medewerkers die daar o.b.v. FWG geen recht op hebben.
    Nee het gaat te ver om een loonoffer te vragen, de vraag is of deze instelling goed bestuurd is de afgelopen jaren.
    Het bestuur moet eens daadkracht tonen en zich niet door divisie directeuren laten beinvloeden. Wie is nu de baas en dus verantwoordelijk. Juist de RvB heeft dit doet onstaan en niet Den Haag

  2. Lees alle reacties
  3. Als het tijdelijk kan helpen om het (een) bedrijf er weer bovenop te helpen moet je dit serieus afwegen, natuurlijk moet dit gedragen worden en aan regels gebonden worden. Veronderstel dat je werkloos wordt dan heb je nog maar 70%. Dus als tijdelijke maatregel bespreekbaar voor mij in overleg met de bonden en de ondernemingsraad, maar ook het personeel.

  4. Hoe durven ze. Te gek voor woorden.
    Ook Peters benadrukt dat zijn organisatie “juist niemand kwijt wil, daarom vind ik dit ook zo’n prachtig idee.
    “PRACHTIG IDEE”? Daar denkt het personeel op de werkvloer heel anders over.Die kunnen juist dit soort bestuurders missen als kiespijn. Slap om DEN Haag de schuld te geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.