Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

mProve wil partnerschap met Mayo Clinic

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het netwerk mProve van vijf samenwerkende ziekenhuizen streeft naar een partnership met de Mayo Clinic uit Amerika. Vier experts van de Mayo Clinic komen op 20 november naar een congres over innovatie dat Zorgvisie en mProve samen organiseren.
swensen mayo
Stephen Swensen op het Zorgvisie-congres met Mayo Clinic in 2016. Foto: Koos Groenewold

De Mayo Clinic staat bekend als een van de beste en vooruitstrevendste ziekenhuizen op het gebied van patiëntveiligheid, medisch leiderschap en connected care. Met een omzet van bijna 12 miljard dollar is het ziekenhuis in Rochester (Minnesota) één van de grootste ter wereld. Uniek is dat artsen er, al sinds de oprichting in 1888, de dienst uitmaken.

mProve en Mayo Clinic

Het netwerk mProve van vijf samenwerkende topklinische ziekenhuizen streeft naar een partnership met Mayo Clinic. mProve bestaat uit Isala in Zwolle, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en Rijnstate in Arnhem. ‘De Mayo Clinic is een koploper op het gebied van innovatie. Ik denk dat wij met hun kennis sneller nieuwe activiteiten kunnen ontplooien op het gebied van connected care en patiëntveiligheid’, zegt Rob Dillmann, bestuursvoorzitter-Isala en bestuurslid van mProve. ‘Maar het is geen éénrichtingverkeer. De ziekenhuiszorg in mProve is ook van een hoog niveau en we hebben in Nederland een goede zorginfrastructuur. We hebben korte lijnen met de medische industrie, zoals bijvoorbeeld Philips. De samenwerking kan voor hen daarom ook van toegevoegde waarde zijn.’

Kansen voor partnership

Rondom het partnerschap zie Dillmann een aantal kansen. ‘Mayo Clinic heeft een duidelijke visie op innovatie inclusief operationaliseringskracht. mProve is sterk op het gebied van systemen en modellen voor zorgverlening, zoals zorgpad-integratie, (patiënt)veiligheidsmanagement en efficiëntie. Wij geloven dat door te leren van elkaars systemen en benchmarks, dit inzichten kan opleveren die innovatie stimuleren en de kosten-efficiënt werken. Initiatieven op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie zijn onderwerpen die zich goed lenen vanuit de beoogde samenwerking. Gezamenlijk genoeg aanknopingspunten om cross-Atlantische ervaringen te delen en nieuwe kansen te zoeken om innovatie naar het volgende niveau tillen.’

Innovatie-lessen van de Mayo Clinic

Zorgvisie organiseert op 20 november 2018 met de ziekenhuisketen mProve het Congres Innovatie-lessen van de Mayo Clinic. Vier experts van de Mayo Clinic komen naar Nederland om te vertellen hoe het beste ziekenhuis ter wereld permanent blijft innoveren. Het ziekenhuis in Rochester heeft een speciaal centrum voor innovatie: de Mayo Clinic Center for Innovation. De directeur Douglas Wood zal vertellen hoe diep innovatie in de genen zit van de Mayo Clinic. Daarbij staat de patiënt voorop, want niet voor niets is het motto al vanaf de oprichting ‘the needs of the patients come first’. Patiënten en artsen vernieuwen samen in multidisciplinaire teams.

Stephen Swensen

De Mayo Clinic is de eerste en grootste maatschap van medisch specialisten ter wereld. In het ziekenhuis werken ruim vierduizend medisch specialisten. Radioloog Stephen Swensen was jarenlang directeur van de Quality Academy en oprichter van het Value Creation System in Mayo. In zijn lezing gaat hij dieper in op de rol van ‘disruptive organizational design’ bij de ontwikkeling van leiderschap. Ook zal hij een workshop geven over innovatieve manieren om burn-out bij artsen te voorkomen. Swensen zal de dag afsluiten met een lezing over ‘If patients ran healthcare’.

Patiëntveiligheid

De Mayco Clinic is een extreem veilig ziekenhuis. Timothy Morgenthaler, expert op het gebied van patiëntveiligheid, vertelde in 2016 op het Zorgvisie-congres met Mayo Clinic, dat er per 1.000.000 medicatievoorschriften er 13 keer per jaar wat mis gaat. In vakjargon: dat is in de buurt van 6 Six Sigma, ofwel x-aantal fout op een aantal van 106. Dat is vergelijkbaar met de luchtvaart, een sector die als erg veilig wordt gezien. Bij de meeste Nederlandse ziekenhuizen is dat 2 Six Sigma: x-aantal fouten op 102 medicatievoorschriften. Morgenthaler behandelt dit keer de nieuwste innovaties om als ziekenhuis echt het verschil te kunnen maken bij patiëntveiligheid.

Connected care

Veel innovaties liggen op het gebied van e-health en toepassingen voor connected care. Ook op dat terrein is Mayo Clinic een koploper. Cardioloog Steve Ommen, directeur van het Mayo Clinic Center for Connected Care, zet uiteen hoe het ziekenhuis in Rochester de traditionele zorg verbindt met connected care. Ook vertelt hij hoe Mayo op dat gebied samenwerkt met externe partijen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.