Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST opent interactieve speeltuin voor astmapatiënten

Redacteur Zorgvisie
Een manier om kinderen met astma aan te zetten tot bewegen. Dat is waar het Medisch Spectrum Twente (MST) naar zocht. Het ziekenhuis heeft nu op de polikliniek Kindergeneeskunde een interactieve speeltuin geopend.
Virtual Reality400.jpg

AirPlay, zoals de speeltuin wordt genoemd, moet bewegen en monitoren combineren. Artsen merken dat kinderen met astma vanwege hun benauwdheid weinig bewegen, terwijl beweging juist heel goed kan zijn om de astma onder controle te houden. ‘Kinderarts Boony Thio zocht naar een methode om astmapatiëntjes meer te laten bewegen en meer contact te laten hebben met leeftijdsgenoten, maar ook een manier om hen beter te kunnen monitoren tussen ziekenhuisbezoeken in’, schrijft MST. ‘En hoe kan dat beter dan op een manier die de kinderen het meeste aanspreekt, door middel van games. Iedereen weet nog hoe Pokémon Go hele groepen kinderen en jongeren weer buiten aan het bewegen kreeg.’

Idee achter playground
Samen met de Ziekenhuisgroep Twente, Roessingh Research and Development en de Universiteit Twente ontwikkelde MST de interactieve speeltuin en een bijbehorende app. De interactieve speeltuin bestaat uit een projectie-app die naar basisscholen wordt gestuurd, waarbij de kinderen op hun eigen inspanningsniveau kunnen spelen, meldt Tubantia. De spellen worden op de grond geprojecteerd en de kinderen spelen ze aan de hand van bewegingen. Ook in de bijbehorende app kunnen spelletjes worden gedaan. Het idee is ook dat astmapatiënten uit hun sociale isolement worden gehaald. Daarom zit er in de app een toepassing waarmee de gebruikers met elkaar in contact kunnen komen. Onderzoekers van de Universiteit Twente analyseren de gegevens die kinderen via de app opslaan en geven die door aan de arts van de patiënt. Op die manier hebben niet alleen kinderen en hun ouders inzicht in de situatie en hoe hun astma zich ontwikkelt, maar kan ook de arts erop inspringen tijdens een gesprek.    

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.