Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nachtelijke spoedhulp te duur’

De spoedeisende hulp tijdens avonduren en weekeinden is onnodig duur door de dubbele bezetting op zowel huisartsposten als eerste hulpposten in ziekenhuizen. Dit zegt Rien van Hoeve, directeur Huisartsenposten te Amsterdam in de Volkskrant.

Betere samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen kan een besparing opleveren van enkele tientallen miljoenen euro’s, volgens Van Hoeve in de krant: “Huisartsen zitten ’s nachts duimen te draaien, terwijl een kind met een bloedneus belandt op de eerste hulp in het ziekenhuis. Daar is de spoedeisende zorg niet voor bedoeld.”

Duur

Bovendien is de huidige opzet onnodig duur, vindt Van Hoeve. Het kind met een bloedneus kost bij de huisarts nog geen 60 euro en in het ziekenhuis 240 euro.

Eén balie

Van Hoeve pleit voor één balie voor huisartszorg en spoedeisende zorg tijdens de avond, nacht en weekeinden. Daar kan de patiënt worden doorverwezen naar de huisarts of eerste hulp. Niet-spoedeisende klanten worden dan niet onnodig duur behandeld in het ziekenhuis.

Prestige

In Amsterdam zijn ’s avonds zeven huisartsposten geopend, die waarnemen voor de ruim 330 Amsterdamse huisartspraktijken. ’s nachts blijven er twee geopend. De zes Amsterdamse ziekenhuizen houden echter allemaal hun eerste hulppost geopend. “Een prestigekwestie”, meent Van Hoeve. “Medisch gezien is het niet nodig dat elk ziekenhuis 24 uur per dag geopend is voor spoedeisende zorg of bijvoorbeeld verloskundige zorg.”

Advies

De Raad voor de Volksgezondheid heeft enkele jaren geleden becijferd dat integratie van huisartsposten en eerste hulp een besparing kan opleveren van 40 miljoen euro. Minister Klink van Volksgezondheid laat nu een advies uitbrengen door de Nederlande Zorgautoriteit (NZa).

Familiedokter

De NVZ vereniging van ziekenhuizen verwacht ook dat er besparingen mogelijk zijn. Probleem volgens de NVZ is dat de huisarts zijn positie als familiedokter is kwijtgeraakt, waardoor mensen buiten kantooruren voor medische hulp aankloppen bij de eerste hulp.

Financiering

De oorzaak van de huidige situatie is volgens Van Hoeve de financieringsstructuur. “Er zijn nu twee gescheiden geldstromen waarin geen prikkels zijn ingebouwd om te bezuinigen of om taken over te hevelen.” Van Hoeve pleit voor één geldstroom voor de gehele spoedeisende zorg. Een onafhankelijke toezichthouder moet die gelden toekennen. Huisartsen, ziekenhuizen, apotheken en thuiszorg moeten per regio kijken hoe de spoedeisende zorg het best kan worden georganiseerd.

Geïntegreerde spoedzorg

Volgens Guus Schrijvers, hoogleraar algemene gezondheidszorg aan UMC Utrecht, hoeft geld geen belemmering te zijn om tot ‘geïntegreerde spoedzorg’ te komen. “Er zijn al genoeg voorbeelden van ziekenhuizen waar de huisartszorg binnen de muren van het ziekenhuis is opgenomen.” (deVolkskrant)

Links:

Opinie Rien van Hoeve

OLVG neemt grootste Spoedeisende Hulp in gebruik

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.